Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/verona

Marketing

Mmmm...


Prhka orehnjača

Prhko tijesto pripilo se uz bogat, aromatičan nadjev od oraha i začina. Zgodno je da je možete i zamrznuti – kada je izvadite, bit će svježa i još uvijek prhka.

Sastojci
Za tijesto:
1 vrećica instant kvasca
400 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
280 g maslaca
1 jaje
1 žumance
60 g šećera
Za nadjev:
350 g oraha
2 žlice meda
150 g šećera
limunova korica
80 g grožđica
rum
cimet
muškatni oraščić
200-300 ml mlijeka
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipavanje:
šećer u prahu

Postupak
1. Kvasac pomiješajte s brašnom, dodajte listiće maslaca, pa sve razmrvite, zatim dodajte jaje, žumance i šećer te umiješajte tijesto i ostavite neka odstoji najmanje pola sata.

2. Za nadjev mljevene orahe prelijte kipućim mlijekom, dodajte med, šećer, grožđice, limunovu koricu, rum, cimet i muškatni oraščić. Sve dobro promiješajte i ohladite.

3. Tijesto kratko premijesite i razrežite na tri komada. Svaki razvaljajte (oko 30x20 cm), premažite nadjevom i savijte uske savijače.

4. Složite jednu pokraj druge u namašćeni lim i premažite ih izmiješanim jajem.

5. Pecite oko 40 minuta na temperaturi 190-200°C.

Posluživanje
Pečenu toplu orehnjaču pošećerite i režite na ploške.

Savjet
Ova orehnjača vrlo je aromatična, dulje ostaje svježa, a prikladna je i za zamrzavanje.



Išleri

Bad Ischl glasovito je brdsko ladanjsko mjesto austrougarske gospode i gospođa. Ondje je bila i jedna od omiljenih rezidencija carice Sissi i cara Franje Josipa. U čast njihove davne ljubavi mali grad posjećuju i danas mnogi turisti u potrazi za ljubavlju poput one mladalačke carskoga para. Za utjehu i slatka sjećanja obično im ostanu samo mali slatki, čokoladom preliveni kolačići, popularni na prostoru mnogo većem nego što je nekoć vladala Habsburška Monarhija.

Sastojci
Za tijesto:
140 g maslaca
200 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
70 g šećera u prahu
1 žumance
3 žlice kakaa
Za kremu:
3 jaja
150 g šećera
100 g maslaca
1 Vanilin šećer Dolcela

Postupak
1. Od brašna, maslaca, šećera, žumanca i kakaa umijesite tijesto. Razvaljajte tanko i izrežite male kolutiće (3-5cm).

2. Stavite na pobrašnjen pleh peći oko 15 minuta na 220°C.

3. Krema: U porculanskoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i vanilin šećer, te stavite u vruću kupelj kuhati uz neprekidno miješanje. Kada se krema zgusne, stavite je hladiti i u ohlađenu umiješajte pjenasto izmiješan maslac.

4. Pečene kolutiće ohladite, premažite kremom i spajajte dva po dva. Složite ih na rešetkastu podlogu i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje
Dijelom kreme možete išlere dodatno ukrasiti i poslužiti uz kavu.

Savjet
Umjesto ove kreme možete upotrijebiti Kremu za torte Dolcela - priprema će biti kraća a ukus vas neće iznevjeriti.



Dunavski valovi

Svaka kuhinja ima jednostavne i brze, te relativno jeftine slastice za svaki dan. Dunavski valovi pripadaju takvim kolačima, kojima ono nešto više od svakidašnjega daje upečatljivo ime što priziva istoimeni, jedan od najpopularnijih bečkih, a svakako Straussovih valcera. Nadamo se da će vam ovaj slatki ples biti ugodan i dok ga pečete i dok ga kušate.

Sastojci
Za tijesto:
6 jaja
250 g šećera
160 g Glatkog brašna tip 500 Podravka
160 g Oštrog brašna tip 500 Podravka
250 g maslaca
1 Prašak za pecivo Dolcela
100 ml mlijeka
2-3 žlice kakaa u prahu
malo cimeta
700 ml višanja bez koštica iz kompota ili 500 g svježih višanja
Za kremu:
750 ml mlijeka
2 vrećice Pudinga vanilin Dolcela
2 Vanilin šećera Dolcela
200 g maslaca
2 žlice šećera u prahu

Postupak
1. Maslac i šećer pjenasto izmiješajte, dodajte žumanca i mlijeko, a nakon toga brašno izmiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

2. Polovicu mase ulijte u namašćeni pleh (vel. 30 x 30 cm), a u preostalu masu umiješajte kakao i cimet, pa je prelijte preko žute mase u plehu.

3. Po tome rasporedite ocijeđene višnje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta na 180°C.

4. Dok se biskvit peče, pripremite kremu. Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i s malo hladnog mlijeka, a ostalo mlijeko stavite da zakipi.

5. Dodajte mu razmućeni puding i kratko kuhajte, maknite ga s vatre, malo ga ohladite i umiješajte maslac, koji ste pjenasto izmiješali s 2 žlice šećera u prahu.

6. Ohlađenu kremu rasporedite po ohlađenome pečenom biskvitu i prelijte čokoladnom glazurom.

Posluživanje
Tako pripremljeni kolač narežite na kocke ili rombove i poslužite.

Savjet
U sezoni višnje iz kompota možete zamjeniti svježim trešnjama



Kuglice od keksa i badema

Raznovrsni kolači kuglice 90-ih su godina preplavili naše kuhinje, što je rezultiralo osmišljavanjem maštovitih receptura, kako bi se obogatila njihova ponuda, a iskoristila popularnost i jednostavnost pripreme. Kušajte izvrsne kuglice od petit beurre keksa i badema

Sastojci
150 g petit beurre keksa
1 žlica ruma
3-4 žlice šećera u prahu
1 Vanilin šećer Dolcela
100 g mljevenih badema
100 ml mlijeka
Za ukrašavanje:
50 g kokosovog brašna

Postupak
1. U električnoj sjeckalici usitnite kekse i prebacite ih u dublju zdjelu.

2. Dodajte im bademe, vanilin šećer, šećer u prahu, rum i mlijeko. Smjesu dobro promiješajte tako da dobijete kompaktnu smjesu.

3. Od nje vlažnim rukama oblikujte kuglice i na kraju ih uvaljajte u kokosovo brašno.

Posluživanje
Kuglice od keksa i badema stavite u ukrasne papirnate košarice i poslužite uz hladne ili tople napitke.

Savjet
Umjesto u kokosovo brašno kuglice možete uvaljati i u čokoladne mrvice.

...ako niste zadovoljni s mojim izborom recepata ima još na: www.coolinarka.com



Post je objavljen 09.12.2005. u 13:03 sati.