Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Najuspješniji general na tlu BiH

Kako god završilo suđenje generalu Gotovini, koji je zapovjedao i pripadnicima HVO-a iz Uskoplja u akciji Maestral, ostat će činjenica da je upravo on, odnosno postrojbe pod njegovim zapovjedništvom, oslobodio više BiH, nego svi bošnjački generali zajedno...


Nakon višegodišnje potrage tijekom koje je tražen u Hrvatskoj, ali i u, kako je Del Ponte kazala, «hrvatskom dijelu BiH», pa i u susjednoj Rami, general Gotovina preksinoć je uhićen na Kanarskim otocima.
Za nadati se je da će ovim uhićenjem politika konačno ovaj slučaj prepustiti pravu, te da će se napokon početi razgovarati o činjenicama vezanim uz Gotovinu i njegov ratni put.
Gotovina je veoma brzo vojno napredovao, te je u činu general-bojnika bio jednim (uz Janka Bobetka i Antu Rosu) od glavnih zapovjednika u Operaciji Maslenica, a kao general-pukovnik organizira i vodi više ključnih vojnih operacija: obranu Livna i Tomislavgrada od postrojbi Mladićeve Vojske Republike Srpske, dugotrajni puzeći rat u kojem je tijekom desetak mjeseci lomljena srpska obrana u Livanjskom polju, obroncima Dinare i Šator planine, osvajanje Glamoča i Bosanskog Grahova, te opkoljavanje Knina što je stvorilo preduvjete za brzo i uspješno izvršenje Operacije Oluja.
Nakon toga, Gotovina je u drugoj polovici 1995. glavni zapovjednik združenih snaga HV-a i HVO-a u Operaciji Maestral, kada je potpuno razbijena vojska bosanskih Srba, a hrvatske snage su došle na udaljenost 23 kilometra od Banja Luke.(V.L.)

Jednom je jedan od posjetitelja ovoga bloga napisao da je Gotovina oslobodio više Bosne i Hercegovine, nego svi bošnjački generali zajedno! Ova rečenica, ma koliko se nekome bilo teško složiti s njom, kirurški precizno razdvaja politikantske i kvazipovjesničarske tlapnje od istine o proteklome ratu i skida nacionalno-romantičarsku maglicu sa zrcala u kojemu će svatko od nas jednom, htio ne htio, vidjeti svoj odraz, ali i odraz društva kojeg gradimo.

Post je objavljen 09.12.2005. u 10:00 sati.