Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Zima

Kod nas baš i nije, bar ne u Splitu (dapače, nakon dugo vremena sam popio jutarnju kavu na sunčanoj rivi, predivno), ali jest u nekim dijelovima US, te na burzi, dovoljno da poveća cijene nafte i spusti cijene dionica. Ustvari, -42°C, koliko je danas izmjereno u West Yellowstone-u, je usprkos tome da se u ovo doba godine ne treba čuditi niskim temperaturama, rekordno niska temperatura, a i u drugom Yellowstoneu, Texaskom, je izmjerena rekordno niska temp., -3°C. :) Nadamo se da će vrijeme ići na ruku burzovnom djedu Božićnjaku te da će nam donijeti lijepi novogodišnji rally. :)

Makar na sutrašnja vremenska prognoza ne daje, bar ne nama koji nismo u shortu ili smo rasprodali puteve, razlog za zadovoljstvo, naime, očekuje se daljnji pad temperature i snježna oluja u Ohio Valleyju, pozivam blogere s Northeast-a da podnesu prijavak. :)

Dow Jones je pao 56 bodova, S&P 500 1.53 boda te Nasdaq oko 5.5 bodova.

Da ne ispadne kako je baš sve palo, nešto je i poraslo - cijena nafte. :) Nafta je skočila za $1.49 po barellu, na $60.70. Cijena (bezolovnog) goriva je porasla za 5.9 centi na $1.6266 po gallonu, a lož ulja za grijanje za 2.59 centi, na $1.76 po gallonu.

Merck (MRK), farmaceutska tvrtka o kojoj smo govorili na OM-ovom HK2 blogu, je opet upala u probleme, troje pacijenata je preminulo prilikom testne faze primanja Merckovog lijeka, što se izravno odrazilo na cijenu Merckove dionice koja je pala 2% u trade vremenu i još 3% u after-tradeu.

Intel je također u problemima, ni približno kao Merck, ali je objavio da će prihodi biti manji od očekivanih.

CEO Toll Brothersa (TOL), velike građevinske kompanije koja je pretežito okrenuta stambenoj izgradnji, je izjavio da strahuje kako će prihodi za 2006 te posebno 2007 biti manji nego u izvrsnoj ovoj i prijašnjim godinama, odnosno u vrijeme house bubble-a. Nakon tih vijesti cijena dionice je skočila za 3.64%. Hm. Iako, broj trgovaca, odnosno investitora u nekretnine koji kupuju i preprodaju iste se smanjio.

S druge strane, Texas Instruments je objavio pozitivne i sasvim zadovoljavajuće rezultate i projekcije poslovanja, što je rezultiralo padom cijene od 2.8%, ali to je pripisuje dugotrajnom rastu, odnosno prodaji investitora koji smatraju da je dionica postigla zadovoljavajuću cijenu.

13. prosinca FED objavljuje vrijednost kamata, posebno zanimljiv izvještaj, ili reakcija tržišta na spomenuti izvještaj za tradere opcijama kojima opcije za prosinac expiriraju 16. 12., ili treći petak u mjesecu.


Post je objavljen 09.12.2005. u 00:09 sati.