Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sickofitall

Marketing

Bookara: Jimi Hendrix - Are You Experienced?

np Antonio Vivaldi - Four Seasons

Ovaj tekst je preuzet iz današnjeg broja Makarske Kronike, doduše, ovo je integralna i ne lektorirana verzija istog, jer urednici ne vole kada autor pretjeruje sa stranim riječima. Dakle, autor priznaje, pretjerao je, no fuck it. Nije mu ni prvi ni zadnji put. Nemože odoliti, naime. :-)

Glazbena slušaonica zasigurno najvećeg virtuoza električne gitare Jimi Hendrixa obilježila je protekli četvrtak Bookaru, glazbeno-književno događanje koje zadnja dva mjeseca okuplja Makarane željne dobre glazbe i knjige u Bookcafeu na Kačićevom trgu. Jimia je, međutim, za života osim fenomenalnog sviranja gitare karakterizirao i izniman pjesnički talent, te neizostavan glas. Sve ove njegove navedene vrline nam je kao i svih ovih proteklih četvrtaka kroz glazbu elaborirao DJ Butch, a pisano ukoričeno djelo «Soba Ogledala» autora Charles R. Crossa, stajalo je na raspolaganju posjetiteljima za obično informativno listanje ili pak kupnju.



Da se slušaonica kao ideja ukorijenila među domaćim ljudima vidjelo se i ovaj put jer je po posjetu i ova Bookara bila jedna od rekordnih. Širok dijapazon godišta okupljenih ljubitelja Jimi Hedrixa također govori o njegovoj kvaliteti i besmrtnosti koja obilježava samo velikane u povijesti rock and roll glazbe. Dakle, bili su tu mnogi makarski glazbenici koji iznimno poštuju lik i djelo ljevorukog crnog maga iz Seattlea, mlade snage srednjoškolaca i regularni posjetitelji svih Bookara.

Glazbenici,


mladi...


... i stari


I kombinacija - juhuuu, što smo veseli! :-P


Are You Experienced?, prva i po mnogima najbolja i najznačajnija ploča Jimi Hendrixa svirala je najveći dio večeri, kao i, kronološki gledano druga i treća, i ne manje i jednako bitne, Axis: Bold As Love i Electric Ladyland. Esencijalne hit skladbe poput Purple Haze, Hey Joe ili Voodoo Chile - fuzije rocka sa bluesom i psihodelijom, svirale su po tko zna koji put na ovoj našoj planeti Zemlji sa jednakim užitkom, a nije nedostajalo niti onog laganog i suptilnog dijela Hendrixova bića – Castles Made Of Sand, Wind Cries Mary ili May This Be Love.

Što je više bitno na ovoj slici, DJ Butch...


ili "ribe" sa Electric Ladylanda???


Kolosalnost Jimi Hendrixove ostavštine i dan danas zaokupljuje mnoge glazbene autoritete širom svijeta, a ankete i dalje govore da je uvjerljivo najveći od svih električnih gitarista koji je imao priliku držati taj glazbeni alat u rukama do dana današnjeg, iako je mrtav gotovo trideset godina. Istinski 'spiritus movens' žanra. Kažu, Bog električne gitare.


Post je objavljen 06.12.2005. u 13:35 sati.