Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tep

Marketing

O svetom Nikoli povijesno

Danas je sveti Nikola, pa me to podsjetilo na moje putovanje kroz Tursku prije pet godina. Bio sam tada i u crkvi u kojoj je taj svetac bio pokopan. Bilo je ljeto i tjedan sam dana boravio u malom hotelu s dvije i pol zvjezdice u turističkom mjestu imenom Kemer, jugozapadno od Antalije. Jednog smo dana uzeli rant-a-car i krenuli prema zapadu, osvježivši se usput u jednoj od lijepih, stjenovitih uvala.

Image Hosted by ImageShack.us

Cilj nam je bio gradić Kale, starim imenom Myra. Tada, nažalost, nisam imao digitalni fotografski aparat, a ne mogu nikako pronaći niti album sa slikama koje sam tom prilikom napravio.

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je jedina fotografija. Uspio sam je naći na polici, među knjigama. Da sada nisam prekapao po tome, vjerojatno bih i nju negdje izgubio. Kako bilo, na slici se vide grobnice stare Myre, uklesane u stijeni brda.
Najviše mi je žao što ne mogu naći sliku sarkofaga sv. Nikole. On je živio u ovom gradu i pokopan je u crkvi, koja je danas dobrim dijelom bez krova. Grci pravoslavci samo na blagdan sv. Nikole smiju ovamo doći slaviti liturgiju. Tako je to od stvaranja turske republike. Sarkofag sv. Nikole 1087. god. je razbijen, a tijelo je prenijeto u Bari, kojim su tada vladali Normani.


Povijesne činjenice o životu ovoga sveca mogu se naći upravo na službenim stranicama bazilike sv. Nikole u Bariju (na talijanskom, engleskom, grčkom i ruskom), a nije loš niti talijanski tekst Wikipedije.


Post je objavljen 06.12.2005. u 10:01 sati.