Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 76.

Pa, da vidimo kako ide rješenje ovoga problema.
Bijeli je nekako skomprimiran unutar crnih kamenčića, ali nije potpuno bez mogućnosti. Postoji zanimljiva tehnika, koja se često koristi u sklopu svega što se istovremeno namjerava. Već sam znao reči, da je ova igra ustvari velikim dijelom igra mogućnosti, a put ostvarenja se nalazi negdje po nekima od njih. Igrači prate namjere protivnika, koliko ih vide, i prema svojim mogućnosti, koliko ih vide, traže razvoj.
Krenuti ćemo prijetiti na jedno i onda ostvariti nešto drugo.
Crni kamenčići u kutu još nisu toliko sigurni i opstojni, da se nebi moglo prijetiti takovom njihovom nastojanju. Odigrajmo 1. E2 i zaprijetimo crnim kamenčićima u kutu. Crni na to mora odgovoriti, želi li ostati živ, a time i dalje nastojati uhvatiti bijele kamenčiće koji nemaju dva oka (svi zajedno). Prijetnja bijeloga je nastaviti s F3 na što crni nebi smio spriječiti vezu s kamenom bijeloga na E2 zbog zarobljavanja na D3.
Sada crni igra 2. F3. Bijeli kamenčić na E2 je sada pod okriljem crnih i tako u izolaciji. Namjera bijeloga, međutim, nije uništenje crnih kamenčića u kutu, nego prijetnjama na njih spasiti svoje ugrožene kamenčiće. U toj namjeri bijeli sada igra 3. G2.
Bijeli namjerava odigrati slijedeći F1. Bila bi to veza s G2. Sjecište D3 više nebi moglo biti potencijalno oko. Okeco, u kutu dva okeca ni. Ak bi se i desilo onda slijedi povratni udarac bijeloga na D3 i to je život bijelih kamenčića.
Da se sve to ne dogodi crni odigrava 4. F1. Bijeli kamen na E2 je definitivno odrezan i crni u kutu živi, ali bijeli ima još jednu prijetnju, kojom će osigurati vezu na desnu stranu. To je slijedeći potez bijeloga 5. G1! Prijetnja je slijedeći mogući bijeli na D3. Nakon njega se nebi moglo spasiti šest crnih kamenčića.
Crni se brani sa 6. D2. Život crnoga više nije upitan u kutu, ali i bijeli se spašava sa slijedećim 7. K2!!! Vezu toga kamenčića sa bijelim stupom na G-vertikali nije moguće spriječiti. A i veza K2-kamenčića s M3 je također sigurna.

Na kraju svi su živi i to je rješenje problema. I u životu su česti slučajevi kada netko ne može spriječiti stradavanje. Najčešće je to uslijed obrane onoga, koji je njime ugrožen. Svaki svoj put traži i često time oduzima dobar put drugome. Tada nastaju sukobi. Mudrost je nalaziti putove dobre za sve. Za to vrijedi otkloniti besčutnost. Razumjeti drugoga je često i na način viđenja gdje mu smetamo i kako nas on može ugroziti. Nije dobrota u puštanju drugima da rade što hoće, već razumjevanje životnih razvoja i traženje puta tolerancije, jer svi mi imamo pravo na život. Naravno, to znači i razvijanje dobrog puta i u drugih. U gou to radimo tako, da se uči nadmetanjem. Tko nezna gubi i da bi pobjeđivao treba usvajati izboljšanja.
A što se problema i rješenja tiče, Okeco, je li to to što si vidio?
bl. Muradenu

Post je objavljen 05.12.2005. u 09:42 sati.