Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

:(

Ne samo zbog toga što sam uzeo par put-eva na GOOG, uvjeren da će isti nastaviti svoj pad, već zbog toga što sam prehlađen, grlo steglo, nos neda mira, oči suze ko dosadna kiša koja nije stala padati danima.

Inače, rezime prošlog tjedna glasi da je Nasdaq (+0.46%) opet završio tjedan na većoj razini od prethodnog, po sedmi put za redom, dok su Dow Jones (-0.5%) i S&P 500 (-0.25%) prekinuli pobjednički niz nakon 5 tjedana. Tjedan bi se najbolje mogao opisati riječima upside-down, tj. par uspona i padova. Sljedeći tjedan, odnosno cijeli dvanaesti mjesec je tradicionalno bullish, iako ni studeni nije bio loš, dapače, sva tri indexa su ostvarili najveći mjesečni uspon od protekla 4 mjeseca.

U.S. job market, odnosno broj novozaposlenih je također porastao za 225.000, nezaposlenost je i dalje 5%, što je izvrstan rezultat s obzirom na značajan gubitak radnih mjesta uzrokovanih hurricaneom Katrina koji je donio ogromne materijalne štete te velik broj ljudi ostavio bez posla.

Ipak, ti pozitivni rezultati otvaraju pitanje kako će postupiti FED, sve je manje onih koji se nadaju da će napraviti pauzu u dizanju interesa, što nije dobro za uspon marketa, makar svi pokazatelji ukazuju na uzlazni trend, ne samo na kraju ove, već i na početku slijedeće godine. Od drugih negativnih vijesti treba spomenuti rast cijene goriva za 85 centi, u petak je posljednja cijena bila $59.30 po barelu, taj rast se pripisuje nadolasku hladnijeg vremena s sjevera US.

Alan Greenspan, (bivši) FED Chairman je u Londonu na sastanku predsjednika centralnih banaka sedam najbogatijih zemalja svijeta (G7) održao govor u kojem je izjavio kako je zadovoljan stanjem US ekonomije, te vrlo zadovoljan smjerom u kojem se ekonomija kreće, usprkos hurricaneima Riti i Katrini. I njegov engleski kolega, Gordon Brown, se složio s njim te izjavio da je Greenspan najbolji FED chairman u Američkoj povijesti. Posljednji izvještaj o broju zaposlenih je potvrdio ono što je Greenspan već izjavio niti par dana nakon što su hurricanei Katrina i Rita poharali gradove u meksičkom zaljevu, tj. izjavio je da spomenute prirodne nesreće, bez obzira na ogromne materijalne štete, ne mogu dugoročno ugroziti US ekonomiju. Zadovoljstvo nije propustio iskazati ni predsjednik US George W. Bush, koji je u svom obraćanju naciji u petak izjavio da ne postoji ni najmanji razlog zbog kojeg bi građani US mogli posumnjati u svijetlu budućnost US ekonomije. Ipak, A. Greenspan se, u izjavi od četvrtka, 1. prosinca, ne slaže s njim u potpunosti, već upozorava na velik deficit, i trgovinski i buđetni, koji se, kako kaže, po svaku cijenu treba dovesti u realne vrijednosti inače će nastati ekonomski problem, ne samo u Americi, već u cijelom svijetu, s obzirom da je US gospodarstvo najsnažnije (i najvažnije) svjetsko gospodarstvo.

U studenom su nezaposleni svoj posao tražili u prosjeku 17.7 tjedana, što je pad s 18.1 tjedana koliko se dugo posao tražio u listopadu. Ipak, porasla je nezaposlenost hispanjolca i crnaca (afro-amerikanaca).

Porasle su i plaće na $16.32, što je 3.2% više no u istom mjesecu prošle godine, ujedno i najveći rast od ožujka 2003.

U skladu s svim spomenutim, pretežno pozitivnim vijestima, očekuje se i daljnje podizanje kamata od strane FED-a kako bi spriječili rast inflacije potaknut snažnim rastom ekonomije, odnosno cijena, a odluku, za koju više nitko ne pretpostavlja da će biti odgađanje podizanja rate tj. da će biti pozitivna za market, FED donosi 13. prosinca.


Post je objavljen 04.12.2005. u 00:06 sati.