Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Maksimumi i minimumi



Na neki način ono što mi Oral Roberts nudi je maksimum, kao što nam životi svetaca nude uzor koji bi trebalo nasljedovati. To su neki ideali kojima težimo kao ozbiljni kršćani, bilo koje crkve,ne?
No svakidašnjica i realnost života , naše slabosti osobne, obiteljske i ine, nas gotovo prisiljavaju da pogledamo koji su to minimumi koje možemo postići.
Maksimumi lako isfrustriraju, a minimumi lako prevare . Maksimumi i nihovo isticanje imaju svoje loše strane. Minimumi znaju prevariti u smislu da mislimo da je to dovoljno; teško je pronaći tu donju crtu; crtu ispod koje prestajemo biti kršćani i Kristovi. Minimum je opasno istraživati ( kao i svaku granicu uostalom) jer bi mogli izgubiti spasenje. S druge strane dobro je znati te osobne ( ili unuiverzalne minimume), da bi imali neku prvu stepenicu s koje se možemo nastaviti dalje penjati.
Ako je maksimum svetost i zaljubljenost u Boga-Krista , koje je minimum?
Stih u LUKA 12 :5 , kao i IZREKE 1 :7 nam vjerovatno daju osnovnu ideju!
Bojati se Boga i imati Strah ( Strah Gospodnji) je taj minimum! To je neki početak, kako kaže u izreci.
Kad se posvađam sa ženom ,neću gledati ( bar ne previše ) druge žene i neću ići u avanture , zbog tog Straha. Znam, vjerujem, da Bog sve vidi , da je i pravedan , a ne samo milostiv, i u tom trenutku zbog tog straha neću učiniti preljub ni poželiti tudje žene. Kasnije kad se 'ohladim' i pomirim sa ženom bit će mi drago da je tako ispalo, ali u kriznom trenutku misao na ženu mi ne pomaže. Čak možda naprotiv. To je jedan primjer kojim želim ilustrirati taj minimum.
Drugi; neću ići u crkvu svaki dan ali jednom tjedno hoću. Ili; ne moram ići od kuće do kuće kao Jehovini svjedoci , ali neću u razgovorima zanijekati svoju vjeru. Ili...?
Svako od nas vjernika bi trebao naći neke minimume za sebe, od kojih počinje a ne gdje završava izgradnja te neke osobne duhovne kuće. Ideju da se trebamo Boga bojati treba svakako uravnotežiti s razumijevanjem Milosti Božje. Opasno je prenaglasiti jedno ili drugo.
Znati minimume, težiti ka maksimumima! Imperativ moj i tvoj?

Post je objavljen 02.12.2005. u 23:32 sati.