Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekologijaa

Marketing

Razina oceana raste brže zbog zatopljavanja kojeg uzrokuju ljudi

Svjetski oceani sada rastu prosječno dva milimetra godišnje, dvostruko brže nego prije 150 godina, a razlog tome vjerojatno je globalno zatopljavanje do kojega dovodi ljudska djelatnost, pokazalo je istraživanje američkog Sveučilišta Rutgers iz New Jerseya.


Geološki tim Rutgersa predvođen profesorom Kennethom Millerom izvijestio je u članku objavljenom u petak u časopisu Science o novim pokazateljima u promjenama razine oceana tijekom posljednjih 100 milijuna godina, temeljenom na bušenjima duž obale New Jerseya na istočnoj američkoj obali.

Istraživanja ukazuju da je razina oceana stalno rasla po jedan milimetar od prije 5.000 godina do otprilike prije 200 godina. Mjerenja razine oceana od 1850. do danas pokazuju prosječni godišnji rast od dva milimetra.

Znanstvenici su utvrdili da visoka stopa rasta nije zabilježena ranije i da je to sigurno novi fenomen.

"Glavna stvar koja se promijenila od 19. stoljeća i početka modernih promatranja je raširena uporaba fosilnih goriva i povećanje stakleničkih plinova", rekao je Miller ukazujući na uzrok ubrzanog rasta razine oceana.

Brzina kojom ocean raste potvrđuje zabrinutost znanstvenika zbog ubrzavanja globalnog zagrijavanja, priopćilo je Sveučilište Rutgers.

Millerov tim je uzeo pet uzoraka sedimenata iz različitih geoloških razdoblja duž obale New Jerseya bušeći u dubinu od 500 metara ispod površine i usporedio naslage, fosile i varijacije izotopa ili različitih formi istih elemenata. Znanstvenici su također povezali ova mjerenja s drugima diljem svijeta kako bi dokazali globalni karakter rezultata.

Rutgersova studija je jedan od programa američke vlade koji se provode kako bi se bolje razumjelo uzroke globalnih klimatskih promjena.



Temu možete komentirati i na ovom linku.

Post je objavljen 01.12.2005. u 11:56 sati.