Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Nekretnine

Mnogo puta mi je postavljeno pitanje "u što je bolje ulagati, dionice ili nekretnine"? Moj odgovor je - dionice, ako znate ili želite naučiti trgovati dionicama, ali ni nekretnine nisu loše odnosno neisplativo ulaganje kao što se na temelju nekih površnih i zastarijelih procjena znalo zaključiti, prošla su vremena kad se prilikom ulaganja u nekretnine trebalo pomiriti s činjenicom da će se povrat uloga ostvariti, u najboljem slučaju, za 15 godina.

Npr. 2001 godine je u jednom kvartu u Splitu izgrađena stambena građevina s cijenom od 1100E/m2. Istina, stanovi su se prodali relativno brzo, ali nisu smatrani jeftinima, dapače, moglo se u otprilike jednako atraktivnim kvartovima naći jeftinije. Za par mjeseci će do te građevine započeti gradnja druge stambene građevine i cijena m2 će biti duplo viša od one 2001 godine, 2200eura/m2. Relativno velik broj stanova je već rezerviran, čak i prodan, s tim da bi ti kupci nedvojbeno radije kupili stan u postojećoj građevini, nego onoj koja se tek treba početi graditi, dovoljno je pogledati primjere Anić zgrade ili Lazarice gdje su ljudi platili stanove prije pet ili više godina, ali još nisu uselili i pitanje je hoće li.

Investitor koji je 2001. godine kupio 10 stanova veličine 60m2, te ih dao u najam i danas prodao, ne samo sto bi mjesečno zarađivao 2000 eura kroz protekle 4 godine (za cijenu najma uzimam 200e, što je prosjek, te množim s 48 mjeseci i dobijem profit od 480.000 eura), već bi ih danas prodao za 660 tisuća eura više od onog što je platio za njih, odnosno ravno duplo više, kupio ih je za 1100e, a prodao za 2200e.

Rijetki stock traderi ostvaruju takve rezultate.

Slična stvar je s nekretninama na obali, istina, velikom broju njih su njihovi vlasnici već prije par godina postavili visoke europske cijene, jer isti razmišljaju po principu "ako poskupi kad uđemo u EU, bit će mi žao što sam prodao, pa ću odmah staviti cijenu za koju pretpostavljam da će biti kad uđemo. Ako netko kupi po toj cijeni - ok, ako ne kupi - kupit će kad uđemo u EU." Ipak, ulaskom u EU će se potpuno liberalizirati tržište nekretnina, što izravno znači veću potražnju, a znamo kako funkcionira zakon ponude i potražnje, odnosno kako se manifestira.

Atraktivnih nekretnina sigurno nema (više) toliko kolika će biti potražnja, što može značiti samo jedno – nekretnine u budućnosti mogu jedino biti još skuplje, nikako jeftinije.


Post je objavljen 01.12.2005. u 00:59 sati.