Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/atlas

Marketing

Sebicna Ljubav

"Ja te volim," rekao je.
Cula je to u njegovom glasu; u nacinu na koji je to rekao; vidjela je u njegovim ocima - to nisu bile samo puste rijeci. Ali nije razumjela; jos joj nitko to nije rekao na takav nacin.
Milovao ju je po obrazu i zatim poljubio. Jos nikad nije osjetila toliku strast jednog jedinog poljupca; strast koju je gotovo mogla dotaknuti, scepati i uzeti je samo za sebe, da bi tek onda shvatila da ta strast ima lice djecaka koji je ljubi.
Ali onda je ustuknula.
Vidio je strah u njenim ocima. "Ne boj se," rece joj.
"Ne mogu..." odgovori ona. "Ne zelim te povrijediti."
"Neces me povrijediti; ne ako me volis."
"Ali... da. Volim te. Zelim te vise od svega. Ali..."
"Sto?"
"To je toliko sebicno od mene. Zelim te samo zbog sebe; jer meni toliko znacis."
"Zato znam da i ti mene volis."
"Ali to nije u redu," rece ona, zeleci se istovremeno otrgnuti i privinuti uz njegovo tijelo.
On primjeti njenu agoniju i uzmakne. Htjela mu je zahvaliti, ali je zaboravila.
"Sve je u redu. To je jedino logicno. Volis me jer si sebicna; ja drukcije ne bih ni htio da bude," znao je da to nece biti dovoljno reci. "U nekom trenutku hrvatske povijesti, netko je pocinio najvecu mogucu izdaju. Ljudi jedni drugima obznanjuju ljubav rijecima 'Volim te,' ali to su samo puke rijeci. Mnogo je teze reci 'Ja te volim.' Jer, da bi nekome to rekao, prvo mora znati kako reci 'Ja.' Ljubav je jako sebicni osjecaj jer je to prepoznavanje duhovnih vrijednosti u drugoj osobi i shvacanje koliko takve vrijednosti i nama mnogo znace. Ali netko tko nema svoj 'Ja' ne moze shvatiti pravu vrijednost tih kvaliteta. I zato su iz obznane ljubavi izbacili 'Ja' jer ga nikad nisu ni imali i nikad nisu mogli znati koliko im netko znaci u zivotu. To je izdaja o kojoj sam govorio - izdali su sami sebe, da bi glumom i beznacajnim rijecima zadovoljili nekoga drugoga.
"Ne boj se sebicne ljubavi, jer to je jedini moguci nacin da se voli. Kad poznajes sebe i trazis za sebe samo najbolje u zivotu, tek onda mozes nekoga voljeti, jer ga volis zbog onoga sto on zaista jest. I kad bi me voljela na bilo koji drugi nacin, mene ta ljubav ne bi zanimala, jer ja volim biti upravo takav kakav jesam.
"I zato se nemoj plasiti biti ono sto jesi i voljeti upravo onako kako volis; jer ja te volim upravo takvu."

Post je objavljen 30.11.2005. u 23:49 sati.