Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whit

Marketing

Guns N' Roses

Prica pocinje 1985, kada je bend pokrenuo Jeff Isbell, kasnije poznat kao Izzy Stradlin, koji je htio napraviti najbolji bend na planeti, za vokalom je vidio svog dugogodišnjeg prijatelja Willian Bailey-a, koji ce se preimenovati u W. Axl Rose saznavši prezime svog pravog oca, dok je ostatak benda sacinjen na brzinu od lokalnih mladica:
Tracii Guns gitara, Rob Gardner bubnjevi i Michael "Duff" McKagan bas. Takva Motlijeva ekipa nije izdržala dugo, svirala je neuvježbana pod raznim imenima, i Gardner i Tracii ubrzo napuštaju grupu ,a Tracii ce potom re-formirati danas poznate L.A. Guns, a Duff pronalazi zamjenu u Road Crew, jednom od bezbroj lokalnih LA bendova u kojima je svirao: Steven Adler je na bubnjevima i Saul "Slash" Hudson na gitari. I tako su rodeni Guns N' Roses.

Axl ce svoj prvobitni styling ukrasti sa zidova Izzy-eve sobe gdje su visili posteri Micheal Monroe-a i Hanoi Rocks, što je posredno uticalo i na sam zvuk: glam-rock je dobro izgledao i zvucao. Reputacija Guns N' Roses je polako rasla, no uspjeh je bio još daleko. Zadnjeg dana jula 1987. izlazi "Appetite For Destruction" koji je jedan od deset najboljih albuma ikad snimljenih. Trinaest godina kasnije, ovaj LP i dalje ne otkriva ni jednu jedinu manu, ni jedan pogrešan ton, sve je neprikosnoveno - od "Welcome To The Jungle" do "Rocket Queen", sve je konacno bilo na jednom mjestu, jednostavno i savršeno. Uprkos svom potencijalu, album nije u startu zabilježio veliku prodaju.Bila je potrebna citava godina da "Appetite For Destruction" stigne na prvo mjesto US Billboard liste i konacno se pocne prodavati. G N' R postaju prvi bend, nakon desetljeća i pol, kome su se dva albuma našla u Top 5 najprodavanijih izdanja. Iako je bend ponovo bio u top formi, "pojacan" klavijaturistom Dizzy Reed-om, iako je droga nestala sa liste dnevnih potreba, i rad na novom album je uveliko trajao, odnosi su se počeli komplicirati.Kasniji intervju ce pokazati da je Axl-ov egoizam bio glavni problem. Izzy je prvi odlucio da napusti bend, i to neposredno pred izdavanje dva albuma "Use Your Illusion I & II", sto ce biti ozvaniceno tek par mjeseci nakon što su se albumi pojavili u prodaji. Ova dva albuma su donijela malo mekši zvuk Guns N' Roses, balade poput "Don't Cry", "Estranged", "Novembar Rain. Albumima skoro da se nije moglo ništa zamjeriti, otišli su pravo na vrh najprodavanijih izdanja, Guns N' Roses su postali najpopularniji bend na svijetu - ali ujedno,upravo tu je i bio pocetak njihovog kraja. Uslijedila je svijetska turneja, Guns N' Roses su bili glavni bend na svakom koncertu,na svakom festivalu, izbaceni video spotovi stizali su u sam vrh, novac je pristizao sa svih strana - ali ipak, u bendu su mnogi bili nezadovoljni. Čak dvojica gitarista su odbili da zauzmu mjesto ritam gitariste u tad najpopularnijem bendu na svijetu. Nekadašnji gitarista Kills For Thrills, Gilby Clarke, zauzeo je na kraju Izzy-evu poziciju naucivsi kompletan koncertni opus grupe za nekoliko dana. Slash je u međuvremenu svirao sa svakim ko bi ga pozvao, a vijesti o Guns N' Roses nije bilo.
Axl je bez predhodne saglasnosti ostalih doveo gitaristu Paul Tobias-a. Teško je reci kad se bend u potpunosti raspao - Rose je, ponovo bez icije saglasnosti, izbacio Matt Sorum-a, Slash je saznao preko novina da više nije u bendu, Duff je preslušavši Axl-ove demo snimke rekao da ne želi to svirat, i u grupi je ostao Axl, koji j sudskim putem dobio pravo da dalje koristi ime Guns N' Roses.
Iz Guns N' Roses, u periodu 1994-1999., nije stizalo puno informacija. Postava za koju se vjeruje da je radila sa Axl-om zadnje dvije godine je sledeca: Robin Finck (glavna gitara), Paul Huge (gitara), Tommy Stinson (bass gitara), Josh Freese (bubnjevi), i Dizzy Reed (klavijature) - i po Rose-ovoj prici, nastalo je oko 70 pjesama, od kojih bi se na novom albumu trebalo naci 16-17. Kako ce to možda zvucati, možete saznati ako preslušate soundtrack za film "End Of Days". Ipak 2002. godine izlazi novi Guns N' Roses album koji je nazvan Chinese Democracy, na ovom albumu su se nasle slijedec pjeme: Madagascar,The Blues,Silk Worms,Oh My God i kao posljednja Chinese Democracy. U grupi kao sto je Guns N' Roses bilo je dovoljno slave za svakoga ne samo za frontmena. Nikada nije planirano da Guns N' Roses postanu toliko veliki. Slava je rasturila ovaj bend, uostalom to se kad-tad događa svim velikim bendovima.

Post je objavljen 29.11.2005. u 19:59 sati.