Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Hrvatska zbilja (odmak od mašte)

U opskurnoj emisiji "Piramida" voditeljice koja se srami svoga prezimena (u suprotnom, izgovarala bi ga tako kako se to prezime i izgovara u selu Doli, Dubrovačko primorje) osoba signifikatnog nadimka (?) Coflek (jel' to neka pogrda, što je to?!?) diplomirani je psiholog i kao takav osposobljen je za donošenje rezultata telefonske ankete. On izviri iz mraka, sa voditeljicom razmjeni par prigodničarskih rečenica i odjezdi, ponovo u mrak. Po svojoj honorar. Koji je, vjerujem, veći od njegove plaće koju bi dobio da radi kao psiholog. Mislim, kada bi radio, jel'te… U zemlji u kojoj je na tisuće luđaka, stručnjaci te branše nemaju posla.
Istovremeno, jedna od natjecateljica spomenute opskurne emisijice jest osoba ženskog spola koja posljednjih dana puni stupce svih "boljih" tiskovina svojom aferom oko razvoda. Kurvetina je - nije kurvetina. Kriva je njegova majka – kriva je ona. Trguje se intimnostima kao robom, niski udarci pljušte nekažnjeno a cilj je svidjeti se naciji. Naciji koja jedva čeka čuti što osoba koja se smješka u Lottu (ako se ne varam) ima reći o nekim aktualnim temama hrvatske zbilje. A naša krasotica upire li upire u želji da pokaže pamet a ne samo sise.
Zemlja u kojoj se sve to dešava, zove se Hrvatska.

Istovremeno, ali nešto južnije, toliko južnije da umjesto snijega pada kiša, stigao nam Australac. Australac nudi posao Hrvatima. Velikom broju Hrvata. I tako, potlačeno i spižđeno visokoobrazovno hrvatsko roblje, pozorno sluša što im Australac ima za reći jer Australac može odškrinuti vrata bolje budućnosti. Ta budućnost počinje nekoliko tisuća kilometara jugoistočno ali…
Kaže Australac da prosječni stanovnik te zemlje stanovnika plave krvi, za cca 8 godina zaradi za kuću s bazenom. U međuvremenu radi i nema se kad kupati u bazenu. Međutim, 225.000 kuna je minimalna godišnja plaća u tom ovozemaljskom Kanaanu. Viskoobrazovnom kadru i puno više. Za te pare mnogi će se otisnuti i, ako treba, voditi dinga na pišanje. Ja bih isto vodio… Kyle Minogue. Na bilo što. Iako nije moj tip. Ali pare su dobre…
Pogađate, ovo vrbovanje hrvatskog kadra događa se u istoimenoj državi koja se zove Hrvatska.

Dramatičnom poslanicom obratio nam se i Predsjednik države jer je našao za shodno izvijestiti puk da on nije zapalio žito. Naravno da se sjećate serije "Salaš u malom ritu" u kojoj je bruder Pera (brat Slavka Štimca, op.a.) spalio žito a to nitko nije htio reći Šiceru.
Na stranu treba li folksdojčerima vratiti oteto, ali da o odluci Vlade predsjednik države kojemu je jedna od najvažniji funkcija sukreiranje vanjske polite…dakle, da o takvoj odluci gotovo saznaje iz novina, najblaže rečeno je degutantno.
Pratite današnje vijesti ako imate želudac. Primjetite tko će sve napadati Predsjednika Države. Primijetite koliko će se puta spomenuti ovi termini – "Našice", "komunist", "jugonostalgičar", "Srbi". Za termin "folksdojčer" morat ćete ipak potražiti u rječnik. Neki.
Ali, stvorila se lijepa mogućnost da se pod tepih zavuče jedna važnija tema – ona po kojoj je prethodni Predsjednik države razgraničio Bosnu i Hercegovinu od Hrvatske na način da im je poklonio dva otočića kod Stona.
Kada je o tome jučer upitana dubrovačka vlast – nije bilo nikoga relevantnoga da progovori o toj temi. Gradonačelnica se morala spremati na frizuru i bila je pod blagim stresom pa nije u redu da u takvom stanju daje izjave. A i nitko iz Zagreba još nije zvao. Župana nisu mogli naći jer tko je zapravo dubrovački župan? A Luko Paljetak vjerojatno piše novu knjigu. Produktivan neki čovjek….

Sve ovo događa se u smiješnoj maloj državi koja se još uvijek zove Hrvatska….


Post je objavljen 29.11.2005. u 09:25 sati.