Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nemamnistasatim

Marketing

Djeda Mraz je ukrao Bozic

Juce sam isao u svoj lokalni shopping centar.

Ludilo, nema druge rijeci. Treba ti Bejzbol Palica da se probijas kroz onu guzvu. Sve se kupuje, svega nestaje pa se ceka da dodje nova posiljka.

Oznojeni Djeda Mrazovi sjede na svakom uglu sa ekipom fotografa koji namjestaju uljepsane klince kako da se slikaju sa Djeda Mrazom, koji strpljivo propituje djecu da li su bila dobra i sta bi zeljala za Bozic.
Umorna djeca su nervozna i vriste i otimaju se, roditelji pokusavaju da ih smire. Redovi pred kasama su poveliki a jos je ostalo 20 i nesto dana do Bozica.

Kupuje se sve zivo, od MP3 playera, PSP2 do onih kicerajskih jelki i djeda mrazova u skoro prirodnoj velicini koji pjevaju cijeli dan kada ih ukljucis, moj favorit je Homer Simpson Mraz. :)

Sreca pa jos nisu nastale one navale na kupovinu hrane, kupuje se kao da ce rat ili smak svijeta, za sada je akcenat samo na poklonima.

Gdje nestade onaj Bozic kojeg je tako bezobrazno ukrao Djeda Mraz 1900ineke godine kada je se CocaCola dosjetila da na Sjevernom Polu zivi Djeda i Gospodja Mraz?

Koliko se sjecam Bozic je porodicni praznik. U krugu porodice i eventualne poklone donese Mali Isus ako ih donese. Na Badnjak se posti da se pripremis za Bozicne gozbe. Ujutro se okupi oko jelke i bude bogatiji dorucak, pa na Misu. Pa poslije kod Glave porodice tamo je rucak. Kod nas je to bilo kod Bake i onda je ona ostavljala nama unucima po nesto novaca koje je stedjela od svoje penzije. I taj iznos je obicno bio dovoljan da se kupi neki kolac u slasticarni a to je bila velika stvar.
Tek sutra dan se ide rodjacima i prijateljima ali prvi dan Bozica je za porodicu. I opet su to darivanja ali sitno, nije to nista veliko.

I gledam sada sta se sve dariva. Sve manje ostaje toga cemu ce se djeca istinski radovati. Cime da ih obradujes slijedece godine ako im ove godine kupis PSP2? Nije u pitanju cime, biti ce slijedece godine nesto drugo ali nevjerujem da ce efekat velicine poklona imat na djecu. Navikla su se na velike poklone.

Odrasli normalno poslije sve ove frke oko kupovine i organiziranja, padnu sa nogu na taj i sta im ostaje je da sjede i ozderu se i napiju jer su odmor sa pravom zasluzili.

I tako iz godine u godinu, sve vise, sve bolje, sve skuplje; a Bozic? Pa on i nije bitan, vazno je da je se dobio najnoviji MP3 Player.

Post je objavljen 28.11.2005. u 04:51 sati.