Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/civilka

Marketing

Bruce Lee u Mostaru

''Sretni li su narodi koji imaju dosadnu povijest.''

Charles-Louis de Secondat, Baron de Montesquieu



Jučer je u Mostaru podignut spomeniku Bruce Leeu, prvi na svijetu. Mostarci su tako za punih 24 sata pretekli stanovnike Hong Konga koji svoju inauguraciju pripremaju tijekom današnjeg dana. I tek što su ga podigli, kako je to u balkanskom mentalitetu u korijenima usađeno, stradao je jadnik u noćnom okršaju sa skupinom vandala, nepoznate nacionalnosti. Tko to ima nešto protiv Bruce Leea?

''Urbani pokret Mostar'' postoji od 1999. godine i okuplja članove iz cijelog svijeta. Čine ga učenici, studenti, intelektualci i radnici, umirovljenici, svi oni koji nisu izgubili nit za razvoj kritičkog duha i individualnog mišljenja. Glavni je cilj tog pokreta demistifikacija nacionalnih vrijednosti i medija, prevazilaženje nacionalnih mitologija, razvoj svijesti o javnom dobru, zaustavljanje urbane devastacije. Kao što to i inače biva, samo društveno i moralno devastirana sredina može izroditi urbanim intervencijama, krikovima protiv zadanog mainstream razmišljanja koje isključuje različitost, povezivanje, integraciju. U sređenim uvjetima takve bi se inicijative smatrale izlišnima. 20. srpnja 2003. godine, na godišnjicu smrti "čovjeka koji je jednostavno drag svima" pokrenuli su ideju za podizanjem spomenika Bruceu Leeu na jednom od mostarskih gradskih trgova. Kao razlog podizanja spomenika, inicijatori ideje o spomeniku ističu da u vrijeme kada su politika i ideologija okupirali i zatrovali sve segmente svakodnevnice, žele pokazati da postoji veliki dio naših života, sjećanja na djetinjstvo i prave životne vrijednosti, koje nemaju nikakve veze s politikom i "velikim pričama". Danas, u vrijeme pada svih moralnih vrijednosti, kada djeca nose pištolje i uzore vide u kriminalcima, spomenik Bruce Leeju u središtu grada predstavlja podsjetnik na dječje snove o pravednijem svijetu u kojem neće biti važna sirova snaga, već vještina, brzina i snaga volje borca za pravednu stvar.

"Mrzim kad ljudima kažem da sam iz Mostara, a oni me pitaju: iz Istočnog, bošnjačkog, ili iz Zapadnog, hrvatskog Mostara? To je jedan od glavnih razloga za postavljanje spomenika. Nadamo se da će ljudi jednog dana govoriti: Znam za Mostar. To je onaj grad s kipom Bruce Leeja", kaže o razlozima podizanja spomenika jedan od inicijatora Nino Raspudić. Mostar je od svršetka rata postao sinonim za podijeljeni, razrušen grad, krah ideje o suživotu koja je građena stoljećima i nikad se dosad nije našla na takvoj kušnji kao devedesetih godina. Prije rata u gradu je živjelo oko 130 000 stanovnika, izrazito mješovitog karaktera, bez značajnije prevlasti bilo koje nacionalne (vjerske) skupine. Otprilike 40 000 Muslimana, isto toliko Hrvata, nešto malo manje Srba, značajan broj onih koji su se izjašnjavali kao Jugoslaveni. Danas se o Neretvi govori kao rijeci podjele na zapadni hrvatski i istočni muslimanski dio. Gledao sam neki dan u kafiću dok sam ispijao jutarnji čaj čovjeka koji je optužen za granatiranje istočnog Mostara, među ostalim i rušenje znamenitog Fafrudinovog starog mosta. Bezbrižan i čio kao da nema razloga za brigu i kao da mu za vratom ne visi poduža haaška optužnica. Jedan naš tjednik već mjesecima reklamira knjigu o ratu u Bosni isječkom razgovora toga gospodina s pokojnim prezidenteom Franciscom Franjom Tuđmanom. Pita Franjo: ''Recite, taj most što je srušen, može li se više pripisati nama ili njima?'' ''Nama.'' Onda je vjerojatno srknuo kavicu, kao što ju je srkao i tog jutra u Kavkazu, lagano da si ne opeče jezik.

Ono što je za stare Mostarce obnovljeni Stari most (još bjelji, sedefniji, moćniji, a neki bi rekli i ''stariji od staroga''), to je za izgubljenu mlađu generaciju brončani Bruce Lee. On nije podignut ni zbog glumca, ni zbog filma, već je metafora samoj ideji pravde. Mali zmaj (kako su ga zvali) postao je idol ljubitelja borilačkih vještina i kultna figura onih sklonih akciji te simbol suprostavljanja zlu. Umro je pod sumnjivim okolnostima 1978. godine, po službenim obavijestima zbog bolova uzrokovanih tabletama za glavobolju i posljedica cerebralnog edema.


Post je objavljen 27.11.2005. u 21:05 sati.