Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

9. Jesenski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 26. 11. 2005.

Kišno jutro, uz već skoro rastopljen snijeg, budi u meni sumnje u nešto veći dolazak na današnji turnir. Vrijeme je za ne izaći van. Neke će to sigurno odvratiti od odlaska na turnir, a pogotovo one koji su dalje. Tako nekako je i bilo. Ni nekih najavljenih nije bilo.
Došao sam u Centar zeru prije pola deset, a Marko, Robi i Nikola su već čekali. To je već standard. Pripremamo garniture. Redovno se to čini za mogućih 24 natjecatelja tj. priprema se 12 go-garnitura. U prostoriji gdje igramo je 13 stolova. Jedan je za vođenje turnira, a preostalih 12 su za garniture. Znamo da nas toliko neće biti, ali se stalno pomalo nadam da ćemo ipak morati donijeti stolove i iz druge prostorije. I kada već krene uobičajena dvanaestorica, znam nabaciti: 'A sada će se na vratima pojaviti još njih dvanaest!'.
Složena je dvorana i kreće igra uz komentiranje i upute. Sat je teorije. Krenuo sam ja sa pričom uz igru sa Meštrom. Priključuje se Matej Zakanj s prijedlozima, koji su i bolji od mojih. I malo po malo prepustih ja mjesto Mateju, koji je u igranoj partiji sredio Meštra.
Izvukli smo startne brojeve i krenuli s igrom. Već se razigrasmo kad dolazi Daniel. Ostao je bez para u ovom kolu, jer bijaše jedanaesti. Bod je dobio, ali od sos-bodova ništa iz ovoga kola. To ga je na kraju stajalo petoga mjesta.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Idemo uobičajenim redom, pa pogledajmo prvo konačni redoslijed.

1. Matej Zakanj 8. kyu, (Velika Gorica), 4 boda i sos 12,0(73,5)
2. Stjepan Meštrović 7. kyu, (Velika Gorica), 4 boda i sos 12,0(70,5)
3. Robert Jovičić 12. kyu, (Zagreb), 3 boda i sos 17,0
4. Filip Klarić 12. kyu, (Velika Gorica), 3 boda i sos 13,5
5. Mladen Smud 3. dan, (Velika Gorica), 3 boda i sos 12,0(61,5)
6. Daniel Zrno 2. kyu, (Velika Gorica), 3 boda i sos 12,0(58,5)
7. Matej Perković 20. kyu, (Velika Gorica), 3 boda i sos 10,5
8. Marko Ugarčina 12. kyu, (Velika Gorica), 2 boda i sos 16,0
9. Antonio Pavlović 20. kyu, (Velika Gorica), 1 bod i sos 15,0
10. Filip Galeković 4. interna kategorija (Velika Gorica), bez boda i sos 7,0
11. Nikola Primetica 22. kyu, (Zagreb), bez boda i sos 6,0
12. Stjepan Borovec Grobotek 5. interna kategorija, (Velika Gorica), bez boda i sos 2,0
Nove kategorije: 11. kyu: Robert Jovičić i Filip Klarić
19. kyu: Matej Perković
25. kyu: Filip Galeković
U prvom kolu imamo već susret potencijalnih lidera turnira. Igraju Matej i Robi. Matej daje dva prednosna kamenčića. Bio je Robi uspješniji za 16,5 poena. U ostalim susretima su pobjednici bili očekivani i tako je Meštar pobjedio Antonia sa devet prednosnih kamenčića, Filip Nikolu sa osam, Mladen Mateja Perkovića sa devet i Marko Stjepana Boroveca Groboteka sa devet. Bila je ovo Stjepanu Borovecu Groboteku prva partija na 19x19. Do sada je igrao u školskoj go-sekciji atari-go, a želio je igrati na ovom turniru. Govorio sam mu o ćemu se radi i pitao ga, da li će moći. Uvjeravao me da zna. Prije prvoga kola je igrao malo za uvježbavanje. U turniru mu je Marko pokupio cijelu ploču. Stjepan je izgubio motivaciju i nikakove riječi ga nisu mogle zadržati. Otišao je poslije prvoga kola. Nije lak prijelaz iz atari-goa u go na prostor.
U drugom kolu nas je bilo deset. Paran broj donosi partije svima i nema slobodnih. Švicarski sistem donosi protivnike približno jednakih na tablici. Tako u drugom kolu igraju pobjednici međusobno. Robi igra s Mladenom u partiji gdje dobiva devet prednosnih kamenčića. U situaciji kada se Mladen bori za kut, dolazi do Mladenovog slijepila i ne vidi napad na četiri ključna kamenčića. Krenula su kola nizbrdo, koja nije lako zaustaviti. Trudio se Mladen, ali bez rezultata. Tek se smanjila razlika na samo pola poena za Robija u kojega je bilo veliko vidljivo zadovoljstvo pobjedom. Filip je sigurnom igrom nadjačao Marka. Daniel osvaja i drugi bod protiv Meštra. Bilo je čak vrlo uvjerljivo za 50,5 poena razlike. Zakanj hvata prvi bod protiv razrednog prijatelja Antonia uz 14,5 pooena razlike. Nikola se predao Mateju Perkoviću i nakon te partije i on napušta turnir. Je li to bilo zbog nezadovoljstva igrom ili zbog drugih obveza, nisam uspio doznati.
U trećem se kolu priključio Filip Galeković. Ovo mu je prvi tunir na ploči 19x19. Do sada je igrao na turnirima go-sekcije Centra u atari-gou. Sada nas je ponovo deset.
Sa dva boda sada vode Filip Klarić, Robi i Daniel. Igraju Filip i Robi u ravnopravnom odmjeravanju. Bila je to prilično uvjerljiva Robijeva pobjeda od 56,5 poena razlike. Daniel istovremeno igra s Markom i gle tu iznenađenja. Marko na nekoliko mjesta ruši Daniela. Jest da je tu osam prednosnih kamenčića, ali toliki padovi. Uhvatio je Daniel dobar dio stranice i centra, ali izlazi na kraju 3,5 poena za Marka. Sada je Robi sam na vodstvu s tri boda. Matej je sa dobivenih osam prednosnih kamenčića rasturio Mladena i priključuje se Danielu, Marku i Filipu u pratnji Robija na bod zaostatka. Meštar je dajući devet prednosti pobjedio razrednog kolegu Mateja Perkovića, pa je i on u navedenoj pratnji. Dakle vodi Robi sa tri boda, a prate ga na bod zaostatka čak petorica. Reklo bi se, da ga juri čopor. Antonio je došao do prvoga boda pobjedivši tek pristiglog Galekovića.
Robija na vodstvu hvata, iz spomenutoga čopora, Meštar. Uhvatio ga i sredio. Dajući Robiju tri prednosna kamenčića bilo je 23,5 razlike. Nemilosrdno se tuku i članovi čopora međusobno. Sve liči na bespoštednu hajku. Matej je, onako usput, sredio Marka i juri dalje prema vrhu tablice. Dohvatili se i Filip Klarić i Daniel. Davao je Daniel opet osam prednosnih kamenčića i opet pokleknuo. Bio je žrtvom vlastitog neopreza. Kao i često ulazi u oskudicu vremena i ne vidi pad velike grupe. Odmah po padu predaje partiju. Juri sada i Filip prema vrhu. Juri četvorka ..... Matej Perković hvata i drugi bod. Pobjedio je Filipa Galekovića. Mladen se malo oporavlja pobjedom u partiji protiv Antonia, dajući devet prednosti, ali šanse za vrh više nema. Ranjeni, umorni stari vuk, ali još ga nešto tjera. Dahće, stenje, ali lipšući ide za ovim mladim zahuktalim snagama. Još ga, tek neka prividna mudrost, nosi. Zna on da je budućnost među ovim mladima.
Zadnje je kolo. Filip Klarić ide na Mateja i dobiva dva prednosna kamenčića. Matej to radi profesorski i ne ostaje Filipu do da preda partiju. Preostala dvojica iz četvorke u vodstvu Daniel i Meštar su već igrali, pa biraju protivnike iz niže bodovne grupe. Meštar igra s Markom. Bila je to dosta sigurna pobjeda Meštrovljeva sa 37,5 poena razlike. Sada su na vrhu Matej i Meštar. Čeka se izhod partije između Robija i Daniela, gdje Daniel daje osam prednosnih kamenčića. Zanimljiva partija to biješa. Već skoro kraj i Robi ima prednost oko 20 poena. U zanosu borbe, često, igrači ne broje stanje i donose ishitrene nepotrebne odluke, kao i krive. Nije Robi poštivao Danielovu prijetnju i gubi 20 poena. U samom kraju propušta i 'sente' sa dobitkom četiri poena i gubi na kraju za 3,5 poena. Da je dobio partiju, Robi bi bio prvi s najjačim sos-bodovima, a ovako je tek treći. Obračunom sos-bodova Matej i Meštar su jednaki. O pobjedniku odlučuju sosos-bodovi. Prošlu subotu je Meštar bio prvi a Matej drugi, a sada su zamjenili mjesta. Bila je tu još i partija u kojoj je Matej Perković pobjedio Antonia i priključio se povećoj grupi sa tri boda, ali mu tek ostade sedmo mjesto po sos-bodovima. A i Mladen se nekako dovukao do tri boda. Igrao je sa Filipom Galekovićem. Peto i šesto mjesto je također razdjeljeno tek na sosos-bodove. Mladen je bio bolji po tom kriteriju od Daniela. Dva po kategoriji najjača igrača ovdje tek na petom i šestom mjestu. Handicap je ipak neko opravdanje, ali ne baš veliko.
Osobno sam jako zadovoljan ovakovim ishodom turnira. Vodeća četvorka su svi učenici osnovnih škola. Matej Zakanj je učenik petog razreda O.Š. 'J. Habdelića' iz Velike Gorice, Stjepan Meštrović osmog razreda iz O.Š. 'E. Kumičića' iz Velike Gorice, Robert Jovičić osmog razreda u Zagrebu i Filip Klarić sedmog razreda O.Š. 'E. Kvaternika' iz Velike Gorice. Pa, tko nebi navijao za ovu mladost? Naprijed dečki!!! Još da vam se i cure pridruže, gdje bi nam bio kraj.
Bilo je i napredovanja u kategorijama. Robi i Filip Klarić idu na 11. kyu, Matej Perković na 19., a Filip Galeković, svojom prvom igrom na takovom turniru, na 25. kyu. Stjepan Borovec Grobotek je nažalost odustao, ali će još biti prilika.
Slijedeće subote je na redu već i 10. Jesenski velikogoriči koji se kao i ovaj igra u Centru za odgoj u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30. Sat teorije, sat ranije, u 9:30. Slobodno je za sve.
Izvjestio bl. Muradenu.


Post je objavljen 26.11.2005. u 20:09 sati.