Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/isusevolimte

Marketing

:............Nešto nam se bliži.............:

Dragi moji!
Nešto nam se bliži,a to je ADVENT,DOŠAŠĆE ILI VRIJEME IŠČEKIVANJA!
To je vrijeem ČETRI KORAKA prema Božiću ,samo ČETRI KORAKA,A ti koraci moja biti sigurni jer
idemo prema Kristu!
U ovo ćemo doba često dozivati :''DOĐI ISUSE!'',STOGA GA I ZOVIMO!



ADVENT U ČETRI KORAKA




Do Božića nas dijele samo četiri koraka! Četiri nedjelje Došašća. Imamo najbolje vrijeme da:

– idemo na zornice

– da se popravimo

– da izvana pripremimo došašće

– da upalim svijeću života(*)


Zornice

U mnogim našim crkvama ujutro prije škole ili posla žurit će mnogi ranoranioci na mise zornice. U ovom se koraku najviše postiže: čuje se Božja riječ, pristupa se Euharisitji, molitva.


Rad na sebi

Ako želim biti bolji to znači da moram VIDJETI onoga pored sebe i pokušati biti ljubazan i dobar prema njemu. To naročito vrijede za bolesnike za koje bi tvoj posjet bio vrijedan kao zlato.


Adventski vijenčić

E, to je ono svima drago i lijepo. Neka u kući bude mjesto za adventski vijenčić. On je uvijek POZIV NA MOLITVU u obitelji. Stavite ga u sredinu stola ili možda u prozor.

Plete se od zimzelenog lišća ili grančica. Tako je pleten da nema početka ni kraja pa označuje Boga koji je vječan. U vijenac su usađene četiri svijeće; one označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak, a ne samo četiri adventske nedjelje. Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.


Svijeća života

Kažu da se najviše ljudi boji mraka. Vi upalite svijeću. Napose onda kada molite. Vaša će se svijća života upaliti svaki put kada učinite neko dobro djelo. Ako to budte činili dovoljno često, oko vas će stalno biti svjetlo. Tada će vas svi voljeti. A kada ste u svjetlu, vi već imate život vječni.


Željela bih vam reći nešto o ADVENTU ; DOŠAŠĆU ILI VREMENU IŠČEKIVANJA.
Stoga pozorno čitajte:

ADVENT

Božiću prethodi priprava. Crkvena priprava se zove advent ili došašće, a počinje prvom nedjeljom adventa. Nekoć su je posebno označavale mise zornice, danas sačuvane po selima. U naše vrijeme sve prisutniji znak adventa, koji ukazuje na Božić, postaje adventski vijenac, posebno u gradskim sredinama. I nekoć i danas u adventu vjernici pristupaju ispovijedi i pričesti, da bi tako slavili blagdan Božića u punoj vjerničkoj opredijeljenosti. Vjernička priprava se ne može svesti samo na taj spomenski sadržaj pa advent predstavlja crkvenu pripravu koja želi upraviti vjernike samo-prosudbi vlastitog života i djelovanja u svjetlu kršćanskog morala. Kao neposredni znak dostatne pripravljenosti na proslavu Božića traži i osobit čin pokore, pristup sakramentu pomirenja ili ispovijedi. Upravo po adventskoj ispovijedi i božićnoj pričesti Božić ima značenje obnove i novog zaleta u vjerničkom životu.
Božićnu pripravu narodno nazivlje izričito usmjeruje Božiću nazivajući dane sv. Katarine, Bezgrešnog začeća ili sv. Lucije prvo čelo Božića tako da božićni krug zimskih narodnih običaja započinje s vremenom adventa, a završava sa Svijećnicom i danom sv. Blaža. Počimanje tog božićnog kruga dijelom odstupa od početka vremena crkvene priprave za Božić, jer se u nekim hrvatskim krajevima spomenutim danima počimanja mogu pribrojiti i dani sv. Barbare i sv. Nikole, također bogati narodnim običajima.

ZORNICE

Advent kao početak crkvene godine i predbožićno vrijeme zahtjevno je jer u njem ima dana posta, tj. odricanja od hrane. dana nemrsa, tj. dana kad se ne jede meso; nekoć je nemrs bio u sve radne dane adventa. I mise zornice imaju pokornički značaj, jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Predstavljaju stoga neki oblik četiritjednog trajnog odricanja od sna.
Svoj početak imaju još u srednjem vijeku. Drugi narodi, pa ni slavenski, nisu našli za te rane mise, odjevene u čar i tegobe zime, vlastito ime već ih nazivaju latinskim imenom Rorate. Slaveći te mise narod je stvorio osobite adventske pjesme. I one su plod hrvatskog vjerničkog duha, bogate sadržajem, jer prepjevaju proročanstva biblijskih proroka o Kristovom dolasku, a napose ulogu Djevice Marije nazivajući je najljepšim imenima zbog njezine majčinske uloge u Isusovom dolasku. Isusova majka je uz pokornika sv. Ivana Krstitelja glavna osoba koju Crkva predstavlja kao vodiča u božićnoj pripravi. Ona ukazuje da za Božić Bog dolazi čovjeku ali da i Bog očekuje čovjekov dolazak. Otkriva to Marijin pohod Elizabeti, majci Ivana Krstitelja. Taj pohod govori da Bog dolazi k čovjeku, ali i po čovjeku želi doći drugome čovjeku. Marija je puna Boga, nosi ga u utrobi, a krenula je na putove ljudi, do Elizabete. Tako je primjer za pun doživljaj Božjeg došašća, ali je i sama postala došašće ljudima.

Hrvatske crkvene pjesmarice 17. i 18. sadrže brojne adventske pjesme; pjesmarice 19. st. donose manji broj adventskih pjesama. No, rukopisni pjevnik slavonsko-podunavskog franjevca Filipa Kapušvarca (1730.) sadrži niz od 29 marijanskih popijevki i 17 marijanskih pjesama. Počinje pjesmama koje se običaju pivati uz advenat kad se zornice govore. Naravno, usmjerene su Božiću pa pjesma Divico vele jaka ima ove stihove: Ti porodi nama Zlato, — pivat ćemo tebi zato, — fala tebi, Majko draga, — jer nam dade velko blago. Poznata adventska pjesma Poslan bi anđel Gabrijel ima i ove smjele stihove kojima proriče otajstvo Kristovog utjelovljenja i Marijinog bogomaterinstva:

Jer ćeš Višnjeg poroditi,
Kraljica ćeš vazda biti,
radi Tvoje poniznosti
i ostalih sviju kreposti.
Zadovoljna hoćeš biti,
Stvoritelja još dojiti;
bit ćeš Majka svoga oca,
kom čudu nije konca.
Ti si Diva svrhu divicah,
Ti si Majka i Kraljica,
Cesarica neba, zemlje,
sluge Božje tako vele.


ADVENTSKI VIJENČIĆ

Image Hosted by ImageShack.us

Plete se od zimzelenog lišća ili grančica. Tako je pleten da nema početka ni kraja pa označuje Boga koji je vječan. U vijenac su usađene četiri svijeće; one označuju četiri godišnja doba, odnosno četiri razdjelnice u ljudskoj povijesti: stvaranje, utjelovljenje, otkupljenje i svršetak, a ne samo četiri adventske nedjelje. Prve nedjelje se pali prva svijeća i tako redom da do Božića gore sve četiri.
Danas ćemo adventskih vijenaca naći u crkvama, ali i u kućama i stanovima. Naravno, u kućama on je poziv na obiteljsku molitvu.

Advenski je vijenac danas prihvatila gradska sredina, ali mu prijeti da preraste u ukras, a izgubi simboličnost i snagu poziva na božićnu pripravu.


Image Hosted by ImageShack.us

Eto tako da i nešto o tome znate :)




Post je objavljen 26.11.2005. u 16:42 sati.