Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/paor

Marketing

UDRUGA UZGAJIVAČA SVINJA DIŽE GLAS PROTIV MINISTARSTVA I STOČARSKE MAFIJE


Iz "Glasa Slavonije"


Ili ozbiljan uzgoj, ili kućni ljubimci!

DONJI MIHOLJAC - Članovi Udruge uzgajivača svinja Osječko-baranjske županije na sastanku u Donjem Miholjcu izrazili su nezadovoljstvo odnosom Ministarstva poljoprivrede prema svinjogojstvu, pogotovo što se tiče smanjenja i kašnjenja poticaja.
Tajnik Sveza svinjogojskih udruga Hrvatske Vladimir Prpić upozorio je da bi s ulaskom u EU mnogi mali proizvođači mogli jednostavno nestati ili uzgajati svojih nekoliko krmača ili tovljenika kao kućne ljubimce. On je prenio planove Ministarstva, prema kojima bi se novom strategijom u svinjogojstvu trebale graditi tipske fame, i to posebno za tov, za sustave krmača+prase ili nukleus farme s čistim rasplodnjacima namijenjene remontu ostalih farmi.
Većina svinjogojaca, međutim, smatra da takvi planovi zbog visokih cijena takvih objekata u Hrvatskoj nisu realni, budući da je samo za dokumentaciju potrebno dati i 250.000 kn, a kreditne mogućnosti uzgajivača svinja uglavnom su iscrpljene.
Predsjednik zadruge Svinjogojac iz Donjeg Miholjca Mario Pačarić istaknuo je da u hrvatskom svinjogojstvu ne može biti reda dok je na sceni stočarska mafija, koja otkupljuje svinje na crno za račun klaonica.

Autor: L.LAZAR KOROV

Post je objavljen 25.11.2005. u 19:26 sati.