Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go-problem broj 75.

Vrti se ova lijepa naša Zemljica. Vrti se jenoliko dugo i dugo. Svaki njen okret jedan je dan. Sedam puta je tjedan, a 365 puta je godina. Godina jest i njen okret oko Sunca. Kako oko Sunca? Da je samo do Zemlje i Sunca trebalo bi promišljanja i gledanja, ali ni ovako nije lako. Postoje godišnja doba. Pola godine sunce preferira jednu polutku, a drugu polovicu drugu polutku. Kako i zašto sada to i zašto to ima veze s gornjim gledanjem. Zemlja svoj nagib, što vidi se spram osi rotacije njene, ne mijenja. Bilo bi ludo da to čini. Njihanje te mase nebi bilo bez poslijedica. Sve je ustvari u čistoj ravnoteži. Ona je konstantno s nagibom osi rotacije u odnosu na rotaciju oko Sunca. Nije ta os okomita na ovu drugu, već u nekom nagibu. Taj nagib stvara različitu duljinu osvjetljenosti Suncem tijekom rotacije oko sebe tj. dana. Tako postoje zimski, a i ljetni dani. Jednom je njen južni dio više okrenut Suncu, a drugu polovinu godine drugi. Sve je u ravnoteži i sve održava svoje ponašanje i poštiva nešto spram čega to radi.
Prolaze dani uravnoteženog postojanja sustava u kojem postojimo. A mi ljudi brojimo dane, kao da se nešto mijenja. Ne ništa se ne mijenja. To samo mi prolazimo, kao i sve što dođe.
Dragi moji, pa petak je tu. I problem novi je tu. Vidite kako se ništa ne mijenja. Tek oblici, što prolaznost razlikuju, problem do problema. Trudim se učiniti nešto nalik neprolaznosti, poštujući nju. Iz truda tog, jest i postojanje i kao da je vrijednost ustrajati. Jeli to odnos moj spram postojanja i ustrajnosti po kojoj i nama vidljiva ravnoteža jest? Gledam i trudim se.
Ovaj problemčić je s izvjesnim otklonom prema oblicima dosadašnjim. No zadatak riječju, isti je. Crni kreće prvi, a bijelome spasa nema. Uvjet? Ne puštati! Igrati najjače što ide. Tražite riješenje i vidjeti ćete kako sve ide slijedom svojim.
Škvadro sutra u subotu 26. 11. je turnir u Gorici. Počinjemo u 10:30, a dođite i malčice ranije. To zbog onoga: prijava, upis, izvlačenje startnih brojeva, upis u tablicu, odabir parova prvoga kola, a i da malo popričamo prije starta turnira. Ja sam tam već u 9:30. Treba pripremiti uvjete za igru. Neće to samo. U Centru smo, na adresi Zagrebačka 90.
Taaaako! Sada i vikend može doći; barem što se mene tiče i blogeka našega.
Pozdrav i uživajte u jedinstvu suprotnosti Vaš bl. Muradenu


Post je objavljen 25.11.2005. u 14:26 sati.