Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mothernorth

Marketing

"Det som en gang var er nu borte"

That what once was is now away; je prijevod ovog stiha gore...dakle govorim o staroj black metal sceni od oko 1986.(izdavanje prvog mayhemovog dema) do 1995/6 (spaljene posljednje crkve, Dimmu izdaje Stormblaast)
Ah,šta reko sam kak je sve počelo i tu šturu povijest prve faze mayhema sam obradio.

Black metal najlakše mogu opisati kao anti-glazbu.On je u biti 100% kontraverzan.

U početku je to bilo striktno occult i sotonizam nije bilo nekih izbrijavanja ko danas i onih true i entrue sranja, tak nešto bi se odmah primjetilo.Pozeri-seljačine su odmah bili odbačeni, a nesveto mjesto, centar svega bio je helvete(euronymusova trgovina)
Image Hosted by ImageShack.us
Helvete

Tamo bi se obično, kad je bilo neko radikalnije nakupljanje il neki "party", odlazilo s corpse paintom z poštovanja prema ostalima, a Euronymus je radi promicanja bleck metala nekad spuštao cijene ili poklanjao mayhemove ploče...
Image Hosted by ImageShack.us
Tu su se okupljale ključne osobe sa scene, pa tako su jednom prilikom Varg V. i Samoth (Emperor) prespavai u podrumu helvetea, otud Samothovo gostovanje na Aske EP-u od Burzuma.

Osim sotonizme i mračnoga obožavane su bile teme prirode,mračnog u ljudskoj prihi, morbidnih vizija i snova;


"Everything here is so cold
Everything here is so dark
I remember it as from a dream
In the corner of this time

Diabolic shapes float by
Out from the dark
I remember it was here I died
By following the freezing moon"

Iz Mayhemovog "the freezing moon"

Danas se ismijavaju iz corpsde painta i sotonističkih lyricsa, čak su neki bandovi napustili corpse paint i takve izravne lyricse ko prije...jedan od prvih koji su ostavili corpse paint su bili Emperor nakon turneje s Cradle of Filthom '93 (heh!).
Drugi kao darkthrone ne sviraju live već dugo vremena!

Stvari su počele ići naopako kada su u medijima široko pokrivena svjedočanstva o paljenju crkvi, pogotovo nakon Euronymusoova ubojstva, te su svrstali sve u isti "sotonizam krv i ubojstva" koš, što je daleko od istine jer je za razliku od današnjih BM scena a i ostalih tadašnjih i sadašnjih scena svaki band imao svoj univerzalan pristup glazbi i temama lyricsa...nakon što je BM populariziran oko '94 mediji su se stišali, a bandovi su počeli nicat posvuda, mnogi su prihvatili image i stil starih bandova a da ne razumiju zašto palit križeve, bojat facu crno bijelo, rezat se dok pjevaš itd...iako ima dobrih novoniklih bandova koji se samostalno razvijaju(Khold) ili deru po staroj šemi (1349,North) negdje pri vrhuncu exponiranosti BM.a u istočnoj europi nastaju malo drugačiji Pagan Black Metal bandovi...

Stari bm se jednostavno ne može opisati, treba ga čuti vidjeti, doživiti ako nas ima dovoljno, to je jedna subkultura omražena ali ipak postoji i još uvijek živi.

Neki kultni bandovi:Mayhem,Burzum,Darkthrone,Abruptum,Black Funereal,Old Funereal,Dark Funereal,Immortal,Emperor,Troll,DARKWOODS MY BETROTHED,Summoning,Bathurum,Morke,Satyricon,Zyklon-B,Beherit,DÖDHEIMSGĹRD,Uruk Hai,Ulver,Absurd i previše onih koje sam zaboravio

Od osoba ću spomenut samo jednu, ne najvažniji ali jedan od najupečatljivijih: Dead

Image Hosted by ImageShack.us

SVART METAL LEVER FOR ALLTID




Post je objavljen 21.11.2005. u 18:41 sati.