Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Što je istina?

Gledam ja tako emisiju Kontraplan na HTV-u u kojoj se govorilo o padu Vukovara. Gosti su bili dva zapovjednika obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb i Branko Borković Mladi Jastreb, nekakav povjesničar kao ekspert o toj tematici i čovjek svih sistema, Josip Manolić. I kako je emisija napredovala, tako su mi se nametale neke nelogičnosti.

Prva nelogičnost.
14 godina službeno se govori kako u MORH-u nije bilo službenih dokumenata o obrani Vukovara i da se zato nije mogla priznati 204. brigada. Ovih dana ministar Berislav Rončević je objavio da su se dokumenti iznenada pronašli i da je zato uslijedilo priznanje 204. brigade. Taj povjesničar navodno je godinama proučavao arhivu MORH-a i na osnovu toga napisao je i knjigu o obrani Vukovara. Kako to ako nitko 14 godina nije znao gdje su ti dokumenti? Ispada da je taj skrivao te dokumente.

Druga nelogičnost.
Od pada Vukovara 18.11.1991. protežu se dvije priče o padu Vukovara. Jedna je koju su često iznosile vojne osobe, da se pomoć navodno slala u Vukovar, ali da ona nikad nije stizala. To tvrde i zapovjednici obrane Vukovara. Druga priča pak dolazi od političara koja glasi da tada oružja nije bilo dovoljno.

Zanimljivo je kako su političari bili upućeniji u stanje naoružanja nego vojni vrh? Ne sjećam se da je itko iz vojnog vrha ikad rekao da nije bilo dovoljno oružja za obranu Vukovara. Uvijek su to samo političari govorili. Ispravite me ako griješim.

I onda na kraju emisije Josip Manolić proziva one koji su jedva živu glavu izvukli iz Vukovara da prestanu muljati oko te obrane i iznesu istinu? Čovjek koji je bio glavni UDBA-š u Jugoslaviji ispada veći borac od branitelja s prve crte bojišta.


Post je objavljen 18.11.2005. u 23:04 sati.