Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/whit

Marketing

Misterija Davida Langa


Dogodilo se to u jednom trenu, 23.rujna 1880.g, suncanog poslijepodneva na farmi Davida Langa, nekoliko kilometara od mjesta Galatin, drzava Tenesi, SAD.

Sudbina je htjela da se ova misterija odigra u prijatnoj okolini. Langov dom je bila velika kuca od cigle i sastojala se od vise dijelova, sva obrasla lozicom. Ispred je bio veliki pasnjak, koji je stoka uredno popasla a sada je posmedjio od dugotrajne ljetne suse. Toga poslijepodneva dvoje djece Langovih, osmogodisnji George i jedanaestogodisnja Sarah, igrali su se igrackom koju im je otac tog jutra donio iz Neshwilla - drvenim kolicima koja su vukli drveni konjici. Djeca su vukla igracku po dvoristu a roditelji su ih gledali.

Gospodin Lang je posao prema ogradi pogledati svoje konje sa kojima se je ponosio. Stao je uz ogradu i pogledao na svoj veliki dzepni sat kada mu zena doviknu: "Vrati se brzo, Davide, htjela bih da me odvezes u grad prije nego se ducani zatvore". David mahnuvsi rukom rece: "Evo me za par minuta".

Ali, nije se nikada vratio, jer je David Lang bio samo trideset sekundi udaljen od sastanka sa sudbinom, ma kakva da je ona bila!

Djeca su se prestala igrati jer su ugledala laku dvokolicu kako se priblizava iz daljine. Dolazio je sudac August Pack koji im je uvijek donosio darove. Gospodja Lang je takodjer vidjela dvokolicu, i David isto tako, jer je mahnuo sucu i krenuo prema kuci.

David Lang nije ucinio vise od pet-sest koraka, kada je nestao na ocigled svih prisutnih. Gospodja Lang je vrisnula. Djeca su ostala zabezeknuta. Svi su instinktivno potrcali prema mjestu gdje je Lang bio vidjen posljednji put prije par sekundi. Sudac i njegov zet, koji je bio u dvokolici, potrcase preko polja istog trena. Nije bilo ni grma ni stabla ni rupe koji bi narusavali povrsinu. Niti ikakvoga traga koji bi pokazivao sto se je desilo sa Davidom Langom. David Lang je nestao pred ocima supruge, dvoje djece i dvoje ljudi u dvokolici.

Naknadna ispitivanja svjedoka pokazala su da su svi vidjeli iste stvari u isto vrijeme i na istom mjestu. Mjesni geodet je pregledao teren i izjavio da nema nikakvih podzemnih supljina ni rupa te da je sav teren vrlo cvrst. Nikada nije bilo pogreba niti zadusnica za gospodina Langa. Njegova zena, koja je pozivjela jos mnogo godina, zivjela je u nadi da ce se on, David Lang, jednom vratiti. Najzad je dozvolila sucu Packu da iznajmi cijelu farmu osim pasnjaka ispred kuce. Pasnjak je ostavila da bude nedirnut dok je ona ziva.

Koliko je bio cudan nestanak toliko je cudno i ono sto je primjetilo dvoje Langove djece jedne tople veceri u travnju 1881.g, sedam mjeseci poslije dogadjaja.

Djeca su zapazila da se na onom mjestu gdje je otac bio zadnji put vidjen nalazi krug zakrzljale zute trave od nekih pet metara u promjeru. Jedne veceri dok su stajali pored tog kruga jedanaestogodisnja Sarah je zazvala oca i na njihovo iznenadjenje culi su njegov glas koji je zvao u pomoc... ponovo i ponovo... sve slabije, dok nije utihnuo, zauvijek.




Post je objavljen 18.11.2005. u 20:54 sati.