Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

Na današnji dan rođen Carl Maria Weber

Rođen: 18. studenoga 1786. u Eutinu u Oldenburgu
Umro: 5. lipnja 1826. u Londonu

Njemački skladatelj Carl Maria Friedrich Ernst von Weber rođen je 18. studenoga 1786. u Eutinu u Oldenburgu, a umro je u Londonu 5. lipnja 1826., iscrpljen teškim pokusima za izvedbu svoje opere Oberon. Kad je umro nije navršio ni 40 godina.
Uz operna, pisao je klavirska i instrumentalna djela, pjesme, mise i zborove. Njegova izvanredna skladba Poziv na ples otvorila je put modernom valceru i Johanu Straussu. Na početku svoga puta Weber je poput svoga oca, rođaka Mozartove žene Constanze, provodio buran život siromašnog plemića - skorojevića i avanturista, često mijenjajući zanimanja i gradove. Ali on je sinu dao prvu temeljnu glazbenu poduku. Poslije Carl uči kod Michaela Haydna i drugih poznatih teoretičara i izvođača.
Napredovao je tako brzo da je početkom 19. stoljeća sa 17 godina bio jedan od najslavnijih virtuoza glasovira. Weber je usavršio sviranje, revolucionirao klavirsku tehniku klasičara i najavio pojavu niza slavnih pijanista poput Thalberga, Liszta i Chopina. Zaslužan je i za nov odnos prema dirigentskom umijeću. Kao direktor opere u Breslauu (kasnijem Wroclavu) Weber ubjedinjuje sve pojedinosti predstave, postiže jedinstvo dramsko-scenske i glazbene radnje te ga smatraju prvim modernim opernim dirigentom. Velike dirigentske uspjehe postigao je u Pragu gdje organizira njemačku operu i često ravna u Dresdenu, odakle se glas o njemu širi Europom.
Osim Oberona, od jedanaest njegovih scenskih djela najčešće se izvodi opera/ulomak iz opere Strijelac vilenjak.

Kao autor koji je stvorio njemačku romantičnu operu i time pridonio cjelokupnom razvoju operne umjetnosti, Weber bi sigurno da je imao više sreće s tekstovima na tom području ostavio i važnija ostvarenja.



Post je objavljen 18.11.2005. u 14:02 sati.