Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

8. turnir go-sekcije O.Š. 'Eugena Kumičića' Velika Gorica – 17. 11. 2005.

I kako to često biva, očekivano slični dani nemoraju takovi biti. Bilo je danas vrlo živo u Kumičiću. Ove školske godine Kumičići postoji novom vidljivom generacijom mladih igrača goa. Radi se još atari-goom, ali svaki puta smo sve jači. Lovro je već prešao u 25. kyu, a pomalo će i ostali tim putem. Ne ide to preko noći, ali malo po malo biti će i pomaci vidljiviji.
Došao je i Filip iz Kvaternika, koji obilazi sve škole. Treba nadoknaditi vrijeme pasivnosti. Nije došao na početak, jer nešto je bilo krivo u obavještavanju. Jesam li mi ja krivo rekao vrijeme početka rada, ili on krivo razumio? Pojma nemam.
Igralo se atari-go na pločama 9x9 po dvije partije s protivnikom uz broj zarobljenih prema kategoriji igrača. Sistem odabira protivnika je bio po švicarskom sistemu.
Pogledajmo sada konačni redoslijed:

1. Andrej Slipac 5. interna kategorija, 11,5 bodova i sos 49,5
2. Lovro Pavlaković 25. kyu, 10,5 bodova i sos 52,5
3. Stjepan Borovec 3. interna kategorija, 8 bodova i sos 52
4. Filip Klarić 12. kyu, 8 bodova i sos 22
5. Josip Nedić 2. interna kategorija, 7 bodova i sos 52(347)
6. Vlatko Slipac 1. interna kategorija, 7 bodova i sos 52(255,5)
7. Matea Borovec 1. interna kategorija, 7 bodova i sos 40,5
8. Shpat Zenuni 1. interna kategorija, 6 bodova i sos 57(355,5)
9. Manuel Pejak 3. interna kategorija, 6 bodova i sos 57(318,5)
10. Ivo Nedić 2. interna kategorija, 5 bodova i sos 47,5
11. Iva Miković 2. interna kategorija, 5 bodova i sos 34
12. Dino Ponoš 5. interna kategorija, 5 bodova i sos 18
13. Marko Jurić 2. interna kategorija, 4 boda i sos 45
Nove kategorije:
6. interna kategorija: Andrej Slipac
4. interna kategorija: Stjepan Borovec
3. interna kategorija: Josip Nedić
2. interna kategorija: Vlatko Slipac, Matea Borovec i Shpat Zenuni
Lovro je ovaj puta imao više problema negi inače. Za pobjedu je trebao osvajati šest kamenčića. Pored toga je ušao u fazu u kojoj treba uskladiti razmišljanje na odnosu igre na prostor i zarobljavanje kamenčića. Nije lako vidjeti da igra na prostor ustvari pogoduje zarobljavanju kamenčića. Ona zanimljivost borbe i brzoga zarobljavanja odvlači pozornost od bitnih vrijednosti do kojih se dolazi promišljanjima i odlukama koje nisu ishitrene. Sjesti će i to na pravo mjesto. I pored svega toga tu su i normalne pogreške u kombiniranju koje će se smanjivati kroz igru. Bio je danas drugi, iza Andreja.
Andrej pronalazi sebe. Odradio je ovaj turnir superiorno. On je od starijih igrača atari-goa. Igrao je u školskoj go-sekciji već prije tri godine. Spreman je na prelazak na igru na prostor na velikoj ploči i tako osvajanje kyua. Sada je već i 6. interna kategorija.
Stjepan ponovo pokazuje da se na njega mora računati. Zaostao je za vodećim dvojcem, ali predvodi ostale. Napreduje u 4. internu kategoriju. Uz njega je, u konačnoj ljestvici, Filip iz Kvaternika. Bio bi Filip puno više da je ranije stigao. Odigrao je četiri partije i u svima je pobjedio. Da ih je bilo još, bilo bi i bodova, a time i bolje mjesto na tablici. Bilo je to tek za skretanje pozornosti na sebe. Zamalo mu je pobjeglo jedno od tri pobjednička mjesta, ali toga će još biti.
Dino je došao kasnije na sekciju, pa je time osvojio i manji broj bodova. To je glavni razlog njegovog nižeg stanja na tablici.
Imamo i ovaj puta napredovanja među nižim kategorijama. Tako u 3. internu napreduje Josip Nedić, a u 2. internu: Vlatko Slipac, Matea Borovec i Shpat Zenuni.
Desila se i jedna zanimljivost u partiji između Andreja i Lovre. Ima je Andrej čisti dobitak, ali nie vidio zarobljavanje svih Lovrinih kamenčića, koji su popunjavanjem došli na poslijednju slobodu zbog manjeg ograđenog prostora. Odigrao je u svoj prostor i tako uradio tri oka od po jedne slobode. U takovoj poziciji Lovro nije imao kuda staviti svoj potez, jer u svim mogućim slučajevima radi samozarobljavanje, a to je po pravilima zabranjeno. Nastala je pat-pozicji, a time i podjela bodova u toj partiji.
Bio je to zanimljiv i radan četvrtak u Kumičiću. Bilo je i nešto više živosti, pa i trenutaka kada je Mladen morao podići glas kako bi malo primirio ovu razigranu, a povremeno i vrlo glasnu mladost.
Slijedeći četvrtak nastavljamo u Kumičiću.
bl. Muradenu
P.S. Na slikici uz post su (s lijeva na desno): Lovro, Manuel, Marko, Stjepan, Iva i Matea, a kao background je školska ploča i neka starija osoba.


Post je objavljen 18.11.2005. u 12:02 sati.