Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Werner na medvjeđem putu

Hura! Documania u Broadway Tkalči. I to sjajna prilika pogledati lude dokumentarce, te ne puštaju na hateveu (degenerici na erteelu valjda misle da je Hamdijino češkanje testisa u BBu dokumentarizam), a ne možete ih ni kupiti uz Večernji ili Slobodnu (možda karlovački list iznenadi, ili vječna nada ostaje uz Komunalni Vjesnik koji, uzgred rečeno, ima redizajnirano zaglavlje).

Večeras sam gledao "Grizzly man" ludog Wernera Herzoga. Ludi Werner je prava legenda. Specijalizirao se za filmove o osebujnim čudacima, odvojenim od stvarnog svijeta koji provode ludilo vlastite volje a istovremeno pokazuju visoku dozu kreativnosti. Fitzcarraldo je furao operu u prašumu, Walter Steiner kipar i skijaš-skakač, da spomenemo neke od njih. Većina ovog dokumentarca autentične se snimke suludog i infantilnog ekologa Timotya Threadwella koji je izbrijao da će se vratiti prirodi i živjeti s grizlijima na Aljasci. I izdržao je dugih 13 ljeta, ali kako u životu nije sve kao u "Grizzly Adamsu", medonje su njega i njegovu curu ipak na kraju pojeli. Pizde nezahvalne, a toliko se čovjek borio da ih zaštiti. Možda je uživao u svom času sudbine jer je time konačno odbacio omraženu civilizaciju, kako nam sugerira Herzog. Herzog se u svojim osobito dokumentarnim filmovima pokazao kao istaknuti poštovatelj prirode i snage njenog kreativno- destruktivnog ciklusa naspram potrebi ljudske civilizacije da prilagođava sve sebi. Ali ipak, pojedinac je u središtu njegova interesa, umjetnik usredotočen na djelo pod svaku cijenu, na djelo kao koncept. U jednom trenutku spomenuo je da se stupanj Threadwellovog kreativnog ludila približio onom koje je on doživljavao od nekih glumaca na zahtjevnim setovima. Gotovo nam pred oči dolazi Klaus Kinski. Navodno je poglavica plemena koje je statiralo u "Aguirre, gnjev božji" molio Herzoga na setu da ubije Kinskog, tako da ne mora on.
Osim hrpe suludih uloga, Kinski je zaslužan i za to to je iz njegovih slabina nastalo jedno od najljepših bića svih vremena, Nastassja.
A o Herzogu (koji je porijeklom hrvat, Stipetić) nikada dovoljno teksta.

Post je objavljen 17.11.2005. u 23:58 sati.