Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/virtuela

Marketing

Gunterovo stoljeće

Nakon podužeg čitanja danas sam konačno završila Guntera Grassa - "My Century".
Počevši s 1900. pa sve do 1999., iz godine u godinu, kroz seriju manje-više povezanih priča/poglavlja, Grass opisuje 20. stoljeće na rodnoj mu njemačkoj grudi. Teško da bi se našla zanimljivija lokacija.

Knjiga naravski pretpostavlja elementarno poznavanje povijesti 20. stoljeća - što svjetske, a što "lokalne". Na početku se susrećemo s marokanskim krizama i ekspeditivnom gradnjom carske mornarice. Slijedi Prvi svjetski rat, pa Weimar, pa nacizam, pa Drugi svjetski rat, pa poraz i protjerivanja, podjela zemlje, Berlinska kriza, godine 'ekonomskog čuda', prebjezi s Istoka, 1968. i godine Baden-Meinhof terorizma, ekologija, 1989. i pad Zida, Stasi fajlovi i raspad društva + obitelji na Istoku, Kohlov poraz i Grassove lamentacije na temu genetike, ovce Dolly te pitanja svrhe i opstanka očinstva kao takvog.

Ne bi bilo originalno, ali bilo bi svakako zanimljivo kada bi se neki zreliji hrvatski literat dohvatio pera pa napisao varijaciju na temu.
Od Hrvatsko-ugarskog Sabora, do austrijske aneksije Bosne, Prvog svjetskog rata i raspada Monarhije. Kraljevine SHS, ubojstva Radića i ekipe u Skupštini, kraljeve diktature, ustaške emigracije i atentata u Marseilleu, Drugog svjetskog rata, NDH i Jasenovca, partizanskog pokreta i Tita, "NE" Staljinu, samoupravljanja, 1966. i pada Rankovića, prvih emigranata u Njemačkoj, 1971. i Hrvatskog proljeća, razvoja turizma, godina prosperiteta i jeftinih kredita, Titove smrti, stabilizacijske politike Milke Planic&Co. + godina naplate računa, "demokratskih gibanja", Miloševića u Srbiji, Tuđmana i HDZ-a, rata, Vukovara, Bosne, Oluje, Daytona, Den Haaga. Tuđman umire baš u prosincu 1999. - dobar dramatski završetak za hrvatsko stoljeće.

No, koga angažirati za taj literarno-publicistički podvig???

Bilo bi poželjno kada bi to bio netko rođen 30-40-tih; dakle, da je komad stoljeća direktno proživio, a ne da se projekt svede na "Leksikon YU mitologije", tj. sjećanja moje generacije koja aktivno počinju 70-tih, a kritičku "refleksiju" poprimaju tek u drugoj polovici 80-tih.

Tko, o tko, da opjeva Hrvate i hrvatovanje???

Suzi J. kaže da mi poeta još i imamo, ali da su nam prozaici tanja strana.

Eto pitanja za soareje u nujnim jesenjim večerima...


Post je objavljen 17.11.2005. u 19:13 sati.