Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnica

Marketing

Sad više nismo u jednoumlju, blago nama!

Slobodna Dalmacija, 16.11.2005. :

PRAVO IZBORA - TROGIRSKA UČENICA DOBILA ZABRANU ZA
SVETI SAKRAMENT IAKO UREDNO U CRKVI IDE NA VJERONAUK
Izabrala etiku - ne može na krizmu!
KRUTOST (Ne)fleksibilnost crkvenih pravila vidljiva je u slučaju odlične učenice prvog razreda trogirske Gimnazije Ivane Benkus koja, unatoč tome što je redovita na vjeronauku u crkvi, neće moći pristupiti krizmanju jer u školi kao izborni predmet želi slušati etiku
TROGIR - Zbog toga što je u gimnaziji umjesto vjeronauka za izborni predmet izabrala etiku, Ivana Benkus, odlična učenica prvog razreda trogirske Gimnazije iz naselja Miševca na Čiovu, neće moći pristupiti sakramentu svete krizme.
— Naš župnik don Stipe Žuro mi je rekao da upravo zbog tih razloga neću moći pristupiti krizmi iako sam prošla vjeronauk u osnovnoj školi, a redovito idem na vjeronauk te nedjeljom na svetu misu u crkvi sv. Križa ili u trogirskoj katedrali — kazuje nam Ivana, koju je ova spoznaja jako povrijedila.
— Bio sam iznenađen ovakvim odgovorom župnika koji mi je zaista i potvrdio da Ivana neće moći pristupiti krizmi — ističe Veljko Ninčević, skrbnik Ivane Benkus.
Ninčević je inzistirao na tome da mu župnik odgovori radi li se tu o njegovoj samovolji ili se radi o nekom naputku Crkve, te mu je odgovorio da postoji naputak po kojem ona djeca koja u srednjoj školi umjesto vjeronauka slušaju etiku ne mogu pristupiti ovom obredu.
— Razgovarao sam s nekoliko župnika s trogirskog područja kao i sa Zagrebačkom nadbiskupijom te došao do zaključka da Crkva nema zajednički stav prema ovom pitanju i da svaka nadbiskupija ima autonomiju u kreiranju stavova prema određenoj situaciji — ističe Ninčević. Kako je moguće, pita se on, da se gotovo 50 godina tajno krstilo, krizmalo i vjenčavalo, a da se nije išlo na vjeronauk koji nije bio ni u školskom programu, a da Ivana koja ide na vjeronauk i u crkvu ne može biti krizmana samo zbog toga što je za izborni predmet uzela etiku.
Ninčević smatra da Crkva treba biti fleksibilnija po ovom pitanju te da ne bi trebala stvarati osjećaj kod mlade populacije koja će ih udaljiti od Crkve.
S problemom je upoznat i razrednik u trogirskoj Gimnaziji kao i Ministarstvo obrazovanja, gdje su bili vrlo iznenađeni.

Vinko ŽAJA



Post je objavljen 17.11.2005. u 09:50 sati.