Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Zaštita područja Crkvina

Hrvatska uzdanica radi na zaštiti i očuvanju naše kulturno-povijesne baštine...


Pišući u prekjučerašnjem tekstu o proglašenju "područja starog grada Vesela Straža" nacionalnim spomenikom, spomenuli smo, uz groblje Dočić, i područje Crkvina kao područje koje je, također, zaslužilo da bude proglašeno nacionalnim spomenikom, te smo tom prilikom naveli da se o tom području brinu tek rijetki pojedinci, zaljubljenici u povijest našega kraja.
No, istine radi, potrebno je napomenuti da je uz pojedince, svoj doprinos u zaštiti ovoga, a i drugih vrijednih lokaliteta na području naše općine, od udruga dala tek Hrvatska uzdanica.
Ova Udruga se, naime, kako nam je javio posjetitelj koji se potpisao nadimkom Uskoplje, još 18. listopada 1999. godine obratila Općinama Uskoplje i Gornji Vakuf, Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i sporta Federacije BiH, te Visokom predstavniku. U svom obraćanju Hrvatska uzdanica zahtjevala je zaštitu područja Crkvina, koje se nalazi neposredno uz katoličko groblje u selu Bistrici, a na kojemu je sačuvana najveća nekropola na području Uskoplju, sa čak 140 sandučastih stećaka.
Rečeno područje je 1983. godine jednom unificiranom odlukom u zemljišnim knjigama i katastru upisano na korištenje tadašnjoj ŠPP Koprivnica Bugojno, mada ista nikada nije gazdovala ovim zemljištem.
Neposredni povod obraćanju Hrvatske uzdanice institucijama općinskih i federalne vlasti, te visokom predstavniku bile su tadašnje veoma ozbiljne najave da bi se ovaj vrijedni lokalitet mogao pretvoriti u građevinsko zemljište i prodavati za izgradnju obiteljskih i drugih zgrada odnosno građevina.
Istovremeno s ovim prosvjedom, Hrvatska uzdanica pokrenula je i neke druge aktivnosti kako bi se sačuvalo ovo vrijedno nalazište, pa su tako organizirali i akciju u kojoj je posječeno izraslo žbunje i šiblje, te, na taj način, učinili spomenike vidljivim, tako da je i običnom prolazniku moglo biti jasno da je riječ o vrijednoj kulturnoj-povijesnoj baštini.
Na dopis Hrvatske uzdanice, dakako, ni na koji način nisu reagirale niti općina Uskoplje, niti općina Gornji Vakuf, ali su zato iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta FBiH u Hrvatsku uzdanicu stigla čvrsta obećanja da će se učiniti sve da se lokalitet Crkvina zaštiti i spriječi njegova daljnja devastacija. Time je ipak ispunjen cilj obraćanja Hrvatske uzdanice, unatoč činjenici da su, kao i na mnoge druge probleme, odgovorni i u općini Uskoplje i u općini Gornji Vakuf ostali gluhi.

Post je objavljen 17.11.2005. u 08:00 sati.