Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/markoindija

Marketing

15.11. 21:00 Na placu

Ostao sam već odavno dužan reportažu s indijskog placa, oliti tržnice. I premda sam tamo u međuvremenu bio već puno puta, još uvijek se fasciniram tim mjestom. Najbolje ćete skužiti zašto iz slika koje ću postavit (a već sam neke i postavio za opis Diwallija). Tak da mi je skoro postala praksa kad imam slobodan dan malo prošetati po placu... Rijetko kupujem nešto, nego više upijam to šarenilo boja i mirisa. Sve mi djeluje tako neobično i svaki štand zanimljivo. Puno ljudi se muva i to mi uvijek dođe kao mali turistički izlet. :)
Jednu stvar koju odmah uočite po štandovima (i to ne samo na placu) jest sklonost njihovih vlasnika da po njima sjede, leže, pa čak i spavaju. Ono, imate npr. štand malo veći od telefonske govornice na kojem se prodaje voće (vidi sliku), i redovito ćete naći tipa koji sjedi među tim voćem prekriženih nogu. Bilo na štandovima ili malim dučančićima, spavanje među artiklima isto nije neuobičajena pojava (a obično je dućan tak napunjen da ima taman mjesta malo za prileć :).

Kad spomenuh voće, vidjeh ovdje zasad par vrsti banana, od velikih zelenih (otprilike kao naše, samo što su potpuno zelene, ali i zrele usprskos toj boji), do malih žutih. Najzanimljivije oko banana mi je to kaj se može kupiti kompletan bunt zajedno s granom :) (vidi sliku).

Rekoh da se često šećem i naravno, fotić je uvijek sa mnom jer, fala Bogu, po Indiji možeš samo ići redom i okidati kad je sve tak različito i zanimljivo. Kad slikam nekog konkretno, uvijek pitam da li se slažu s tim. Redovito su svi sretni i dapače, onda dobijam pozive "Sir" sa svih strana da slikam i još nekog. Najdraži primjer mi je bio frajer s placa na slici dolje kojeg sam od milja nazvao "polaroid guy" jer mu nakon slikanja nikak nisam mogao objasnit da moj fotić nije polaroid, nego digitalac, i da mu ne mogu dati sliku (bar ne odmah na licu mjesta). Al fotka je stvarno dobra, zar ne?

Što se tiče kupovanja, tamo se stvarno može kupiti kaj god čovjeku padne na pamet. Ali zanimljivo, nema puno mogućnosti za cjenkanje. Svi imaju obično slične cijene, koja se i ne može se baš puno spustit ispod toga. I dosta štandova čak ima i napisane cijene po artiklima. Pretpostavljam da je sve to tako jer ovo uopće nije turističko mjesto (vidjet ćemo kak je drugdje kad krenemo malo okolo po Indiji). Ali i općenito, u Indiji gotovo svi artikli koji su nekakvi tvornički proizvodi na sebi imaju otisnuto nešto što se zove "Max. retail price" tj. maksimalnu cijenu po kojoj se roba može prodavat. Većinom se onda roba u svakom dućanu i prodaje baš po toj cijeni, maksimalnoj :), ali ste ziher da vas ne mogu odrat više.

I za kraj, još jedna zanimljivost, a ima veze sa shopingom. Kupio sam jednom čaj kojem je na kutiji pisalo 100% vegetarijanski... Mislim, bez komentara :)

Ulica na placu i štandovi s voćem
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Voće i povrće bez štanda
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Banane s granom na prodaju
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Golubovi na placu
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Prodavači
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
I spavači
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Čistači cipela
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Polaroid guy
Free Image Hosting at www.ImageShack.us


Post je objavljen 15.11.2005. u 18:56 sati.