Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/grungefreak

Marketing

HEJ TATA!!!!

............evo jedne kratke Lauferove biografije, pa uživajte.........

Damir Urban - vokal
Vlado Simčić - gitara (prije elan grupe En Face)
Ljubo Silić - bass (nakadašnji gitarist rijeekog LETa3)
Alen Tibljas - bubnjevi (također nakadašnji elan grupe En Face)

Od svojih početaka, daleke 1986, Laufer je uspio postići zapažen uspjeh, te postati sinonim za alternativni rock u Hrvatskoj. U to vrijeme Urban je još svirao na bas gitari, a od ostalih članova benda, tu su još sudjelovali Veselito Mudrilinic na gitari, Marin Poklepovic kao vokal, te Dario Skrobonja na bubnjevima. Iz najnovijih informacija čuo sam da je i basist grupe Grad isto tako svirao sa njima.

Lauferi su sudjelovali na brojnim rock-manifestacijama, kao što su Gitarijada i Ri-Rock, te su postali zapaženi kao bend. 1989 su pobjedom na Gitarijadi dobili kao nagradu besplatno snimanje video spota. Spot je snimljen za skladbu 'Ljubav je bol', pod redateljskom palicom Edija Kraljica.

1990. godine, Urban susreće svog buduceg producenta - Dragana Lukiča, te započinje snimanje svog prvog studijskog albuma 'The best off...', na kojem se nalaze pjesme koje su nastajale kako je i Laufer formirao svoj prepoznatljiv zvuk. Album je izdan u prvoj polovici 1994. godine za slovensku glazbenu kuću 'Corona'. Sa tog albuma snimljeni su spotovi za pjesme 'Moja voda', 'Lopov jack' i 'Svijet za nas'. Baš tim pjesmama se Laufer i proslavio. Jos je jedna pjesma bila hit, samo sto nije snimljen spot za nju (mozda i je, ali ja ga nisam vidio). Radi se o pjesmi 'Između neba i mora'. Na albumu se nalazi i obrada poznate stvari 'Wild thing', koju bi svaki rocker trebao poznavati.

Prvotni zvuk Laufera je bio nekakav mjesanac izmedju funkya ('Lopov Jack', 'Funkomatic', 'Znam, znam, znam'), rocka ('Jedini sto zna', 'Izmedju neba i mora'), te laganih sentiša ('Dio tebe', 'Moja voda'). Sve u svemu, prejebeno. Nikad isto, što je jako pohvalno. Tekstovi su već tada bili jako dobri. A za muziku su odgovorni svi, iako se jako ističu Urbanov vokal i talentirani Vava na gitari.

Postava koja je Laufer uzdigla sastavljena je od Damira Urbana (kao originalnog člana prvotnih Laufera), zatim Ljube Silica (basista iz Leta-3), te Alena Tibljasa i Vlade Simcica Vave (bubnjara i gitariste rijećke grupe En Face).

Slijedeći album se zove 'Pustinje', i snimljen je tokom ljeta i jeseni 1994., uz producenta Janeza Krizaja, te je izdan za izdavačku kuču 'Croatia records'. Izdan je u 11. mjesecu iste godine. I postigao zapažen uspjeh. Spotovi su snimljeni za pjesme 'Hej, tata!', 'Govorim u snu' i 'Mjesečev rog'. Na ovom albumu se već vidi zrelost i produkcije i samog benda. Sada se zvuk mijenja u smjeru alter-rocka. Sve je puno distorzija, flazuleta, te je sam zvuk prilicno usporen. Jedino pjesma 'Hej tata' kao prava stvar za rasturanje odstupa od sporog i melodićnog zvuka ostatka albuma. Na ovom albumu bend je dokazao da zna napraviti posao kako treba. Dobili su Porina u kategoriji 'najbolji alternativni album godine', medjutim, pod silnim medijskim pritiskom su se i raspali. Zadnji koncert su odrzali 09.03.1996. u Bjelovaru.

a ovo je nešto o albumu Pustinje....

Drugi album riječke grupe LAUFER definitivna je potvrda njenoga uspona u sam vrh hrvatskog rocka. U odnosu prema prvijencu "The Best Off", objavljenom početkom 1993. godine,"Pustinje" su izdanje kompaktnijeg zvuka a pjesme su međusobno povezane - kao da se nadovezuju jedna na drugu. Tragovi funk i pop prizvuka vidljivi u njihovim pjesmama - uspješnicama (Moja voda, Lopov Jack,..) smanjeni su na gotovo neprimjetljivu razinu i pojavljuju se samo kao posredni motiv u melodijskom aranžmanu (Lopov Jack u pjesmi Matematička).

Uglavnom, "Pustinje" su čistokrvni rock album, koji s glazbene strane najviše obilježava zvuk Vavine gitare kao i Urbanovo pjevanje (poznato Urbanovo duljenje samoglasnika i hrapava vokalna pjevanja refrena u visokom tonalitetu). Upravo su to karakteristike koje čine autorsku prepoznatljivost Laufera.

Tekstovi pjesama ljubavno su motivirani, ali se ne radi o izravnom suprotstavljanju odnosa između muškarca i žene kao ljubavnika, već se kao zajednički nazivnik spomenutog odnosa nameće nerazumjevanje i krajnji rezultat - usamljenost. Naziv albuma "Pustinje" je zato i te kako dobra metafora pustoši ('Zalutao sam u tvoje kamene vrtove / gdje nema više smijeha ... u mojoj glavi spava umorni kompas', pjesma "Umorni kompas") i bijega iz veza iza kojih ne ostaje ljubavna punoća, nego najčešae bol.

Ovaj album LAUFERA će ostati zabilježen kao jedno od najboljih rock ostvarenja u 1994. godini.

Diskografija:

the Best Of...(1993.)
1. Svijet Za Nas
2. Ljubav Kao Heroin
3. Funkomatic
4. Dio Tebe
5. Lopov Jack
6. Sve je Laž
7. Znam , Znam , Znam
8. Budi Moja Voda
9. Jedini Što Zna
10. Između Neba I Mora
11. Wild Thing

Pustinje (1994.)
1. Falš
2. Hej Tata
3. Vampir
4. Govorim U Snu
5. Viđđđđeno
6. Matematička
7. Mišolovka
8. Umorni Kompas
9. Balerina
10. Mjesečev Rog
11. Pustinje

EP (1995.)
1. Možda
2. Blizanac
3. Govorim U Snu (akustična verzija)
4. Bio Sam Kiša
5. Strašila
6. Mjeseeev Rog (radio verzija)

Post je objavljen 15.11.2005. u 09:48 sati.