Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Vesela Straža proglašena nacionalnim spomenikom!

TRALJAVOST: Komisija proglasila "historijsko područje" Vesele Straže nacionalnim spomenikom, tek nakon što su ostaci ovoga staroga grada iz predosmanskog perioda - sravnjeni sa zemljom!


Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kojom predsjeda Dubravko Lovrenović na svojoj 23. sjednici listi o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom pridodala je 12 novih spomenika, među kojima i “historijsko područje – Stari grad Vesela Straža, općina Bugojno” .
Ovaj stari grad, o kojemu smo u nekoliko navrata do sada pisali na ovome blogu (v. najviše puta komentiran post u desnom plavom stupcu), bio je važno trgovačko, političko, a i duhovno stjecište ne samo Skopaljske doline, nego i cijele predosmanske Bosne i Hercegovine. No, zidovi gradskih kula, što su doskora nijemo svjedočili o burnoj povijesti ovoga grada, nestali su u lipnju ove godine pred navalom ljudske obijesti i neznanja.
Ostaje nam samo pitati se je li Komisija, da je kojim slučajem odluku o proglašenju Vesele Straže nacionalnim spomenikom donijela ranije, mogla spriječiti ovu vandalsku devastaciju ili donošenjem rečene odluke tek nakon uništenja staroga grada članovi Komisije žele oprati ruke pred javnošću, koja ionako nije dovoljno informirana o vrijednosti ovog historijskog spomenika.
Također, valja nam upitati, nakon što su se događaji na tako ironičan način poigrali s ovim vrijednim spomenikom, hoće li i kada Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasiti i neka područja, koja se nalaze u uskopaljskoj općini, kao što su, recimo, područje nekropole stećaka na Crkvinama u Bistrici ili, pak, područje groblja u Dočiću, nacionalnim spomenicima, te tako doprinijeti njihovu očuvanju ili će o njihovoj zaštiti i dalje, treba li uopće reći, nedovoljno, brinuti rijetki pojedinci, zaljubljenici u prošlost našega kraja?

Post je objavljen 15.11.2005. u 09:30 sati.