Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/demijan

Marketing

Bolest zvana čistoća!




Jučer me šokirao tekst jedne mame koji sam čitala.
Naime, mama je opisivala svoj dan i sve što radi i koliko često po kući! Osim obaveza prema djeci, kuhanja i spremanja, navela je da SVAKI DRUGI ILI SVAKI DAN čisti cijeli stan, svakih tjedan dana pere prozore. I ne samo da ga očisti, ona sauga svaki dan i pere kupaonicu svaki dan i svaki drugi dan briše prašinu! WTF!???? Nemrem vjerovat. Svaki dan se nošena roba stavlja u zmazani veš.

Ili, možda je to normalno pa sam ja van svega jer to radim jednom tjedno! Naime, ta žena ne radi ništa osim što je domačica, što meni objašnjava puno toga, ali svaki drugi dan čistiti kompletno cijeli stan mi stvarno neide u glavu. Ja volim imati čisto oko sebe i biti u čistom, daleko od toga da nevolim i da mi doma nije čisto, ali mislim da pretjerivanje baš i nije neka solucija za "čist" dom.

Zapravo, obzirom da nas ima malo doma preko tjedna, nemam potrebu često čistiti jer nemam niti što! Možda da sam bez posla i samo doma s djecom, možda bi se i ja pretvorila u ženu-usisavač, koja bi samo gledala gdje je pala koja trunka prašine (a toga definitivno nikome ne manjka, mislim prašine), i čistila i glancala, ali vjerojatno iz čistog očaja što nemam neki drugi posao pa bi se htjela osjećati korisnom.

Možda nije ok da ovak komentiram nečiji način života.
Meni čistoća znači puno. No, isto tako mislim da je pretjerivanje bolest koja ima podosta maha kod nezaposlenih žena koje nemaju drugih obaveza do kuće i djece i svjesne su toga i žele se dokazati barem doma.

Moje dete nije u zmazanom, ne stavljam njegovu niti svoju odjeću u veš nakon jednog dana. Nismo niti zmazani niti smrdljivi. Veš se kod nas pere-kad se napuni (jednom tjedno recimo). A kad čujem da neke mame peru veš svaki drugi dan i to po 2 mašine, meni mrak padne na oči. Razumljivo bi mi bilo da je obitelj od 4-5 članova koji se bave recimo skoro svi nekim sportom i da mažu stvari bacanjem po igralištu, ili da se jače znoje (e, to mi je fakat razumljivo da se pere čim se jednom obuče), ali bez velikog broja članova, i bez ikakvih aktivnosti osim stranih jezika-fakat ne razumijem!

Jesam ja normalna ili je samo stvar u tome čemu se pridaje veća pažnja? Dali je to čistoća? ILi je to zdravlje? Ili je to podsvijesna ovisnost o radu? Ili nešto što mi uopće ne pada na pamet!?




Post je objavljen 14.11.2005. u 13:37 sati.