Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/blackdoghell

Marketing

The Music of John Paul Jones - 1. dio

John je bio jedan od najcjenjenijih svjetskih rock glazbenika.. Kao osnivač Led Zeppelina pridonio je unikatnom izričaju benda i pomogao stvaranju jedinstvenog stila sviranja koji je do 69' svima bio nepoznat i kojeg su svi drugi glazbenici toga vremena (a i danas) POKUŠAVALI kopirati.. Dok su Robert Plant i Jimmy Page u javnosti bili istaknutiji i prepoznatljivi članovi Led Zeppelina, ritam sekcija benda John Paul Jones i John Bonham su poprimili mističan status pošto se o njima jako malo znalo u to doba.. Bonham je još rangiran kao NAJBOLJI i NAJMOĆNIJI rock bubnjar, a Jones kao najbolji hard-rock aranžer..

John Paul Jones je najpoznatiji po briljantnim bass dionicama u Led Zeppelinu.. No, on ne svira samo bass nego cijelu paletu instrumenata (želite znati više pročitajte prijašnji post).. Zanimljivo je kako je u svim instrumentima majstor zanata, pa je tako sa svojim virtuoznim umijećem sviranja orgulja dao prepoznatljivu dubinu i ugođaj većini Zepp pjesama.. Njegov talent je dopustio Led Zeppelinu slobodu kao što je George Martin dao slobodu Beatlesima – slobodu za izlazak izvan granica tradicionalnog rock formata gitara/ bass / bubanj.. Radeći to, stvorio je neke najzanimljivije Led Zeppelin pjesme poput "Kashmir," "Stairway To Heaven," "No Quarter," "Trampled Underfoot," i još puno puno pjesama..

Prije osnutka Led Zeppelina , Jones je već imao status kao jedan od najboljih studijskih glazbenika.. Utjecao je na gitaru, bass i ostale žičane instrumente, ali istovremeno je mogao aranžirati za orkestralne ansamble.. Jedan od najboljih primjera je suradnja na Donovanovom singlu "Mellow Yellow" (John ga je producirao) i njegova klavirska dionica na The King's-ovom "You Really Got Me."..

Kroz karijeru Led Zeppelina , Johnov je utjecaj klavijatura i orgulja postao zaštitni znak njihove glazbe i Zepp zvuka.. U najranijim turnejama John je samo svirao bass.. Deset godina kasnije, u finalnim turnejama, John je svirao više od pola pjesama na klavijaturama/orguljama..

Post koji slijedi opisat će pobliže sve instrumente koje je svirao na svakoj pojedinoj stvari..

Ovo zahtjeva puno posla tako da sam prisiljen molit za Vaše strpljenje..!!!

Hvala



Post je objavljen 21.11.2005. u 16:45 sati.