Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

7. Jesenski otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 12. 11. 2005.

Prošla je završnica Prvnestva Hrvatske i evo nas ponovo na našim vikend velikogoričkim turnirima. Osim mene i Siniše sve mladi igrači. Iz prve tri generacije s izuzetkom Marka nikoga nije bilo. To, međutim, nije značilo da nije bilo zanimljivo i neizvjesno. Jedni odlaze, a drugi dolaze. Sve je više onih koji znaju ovu igru i to ne samo tako. Jednoga dana možda će se vratiti.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Idemo uobičajenim redom, pa pogledajmo prvo konačni redoslijed.

1. Matej Zakanj 8. kyu (Velika Gorica), 5 bodova i sos 12,5
2. Mladen Smud 3. dan (Velika Gorica), 4 boda i sos 14,0
3. Leon Josip Telak 22. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 16,0
4. Robert Jovičić 12. kyu (Zagreb), 3 boda i sos 14,0
5. Marko Ugarčina 12. kyu (Velika Gorica), 3 boda i sos 8,5
6. Siniša Zadjelović 10. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 15,0
7. Filip Klarić 12. kyu (Velika Gorica), 2 boda i sos 13,0
8. Nikola Primetica 22. kyu (Zagreb), 2 boda i sos 8,5
9. Antonio Pavlović 20. kyu (Velika Gorica), 1 bod i sos 12,5
10. Lovro Pavlaković 6. interna kategorija (Velika Gorica), bez bodova i sos 11,0
Nove kategorije:
21. kyu: Leon Josip Telak
25. kyu: Lovro Pavlaković
Nekako je uobičajeno da igrači jače kategorije pobjeđuju. To je vjerojatno zbog onih minus dva pri određivanju broja prednosnih kamenčića za početak partije. To ujedno stimulira napredovanje slabijih igrače, jer im daje neku šansu u odnosu na puni handicap od razlike u kategorijama. Svaka takova njihova pobjeda više vrijedi.
U prvom je kolu očekivana pobjeda Mateja protiv Lovre. Lovri je ovo prva službena partija na 19x19 ploči. On je još čisti atari-go igrač. Nije mu bilo lako i to još protiv Mateja. Povratnik Filip igra protiv Nikole. Bila je to vrlo uvjerljiva Filipova pobjeda preko 100 ralike. Robi je siguran protiv Antonia. Pobjeđuje sa 41,5 poen razlike. Mladen i Siniša igraju s devet prednsoti. Držao se Siniša sve do pada jedne svoje grupe, kada se predao. Moglo se još igrati, ali on nije. Leon Josip je ugodno iznenadio savladavši Marka sa 19,5 razlike. Razmišlja i trudi se.
Leon Josip nastavlja s iznenađenjima. U drugom je kolu savladao i Filipa s istih osam prednosnih kamenčića. Već se nazire potreba promejene Leonove kategorije. Derbi je susret Mateja i Robija. Uz dva prednosna kamenčića je bilo 13,5 poena za Mateja. Mladen uvjerljivco pobjeđuje Antonija i tako je sada na vrhu trojka: Matej, Leon Josip i Mladen. Siniša hvata prvi bod protiuv Marka, a Nikola protiv Lovre.
U trećem kolu od vodećih se sastaju Matej i Leon Josip. Dajući devet prednosnih kamenčića Matej je pobjedio za 41,5 poen. Mladen vodi zanimljivu borbu uz devet prednosti s Robijem. Bilo je problematičnih postava na koje je Robi utrošio puno vermena i ušao u oskudicu s vremenom (byoyomi). Zapreti idu dalje, a Robi mora igrati brzo i griješi. Sve završava predajom kod vrlo velikog broja zarobljenih Robijevih kamenčića. Siuniša ostvaruje drugi bod protriv Filipa u ravnopravnoj partiji sa 46,5 poena razlike. Prve pobjede ostvaruju Marko protiv Nikole i Antonio protiv Lovre.
Predzadnje je četvrto kolo. Ostao je derbi jedina dva neporažena igrača sa po tri boda. Mladen ovaj puta daje kamen prednosti više uslijed napredovanja. Teško je bilo sa sedam prednosti, a kamoli sada s osam. Ipak se igra. Malo po malo se topi Matejeva prednost startne postve. Mladen prelazi u prednost i pred sam kraj partije radi početničku grešku brojanja sloboad i gubi ogromnu grupu. Matej se raduje, jer turnir je već njegov, kolo prije kraja. Leon još jednom pokazuje potrebu promjene kategorije pobjedivši Sinišu sa devet prednosti. Bilo je tu 25,5 poena razlike. Robi je uvjerljivo pobjedio prijatelja Nikolu predajom. Filip je bio bpolji od Antonia za samo 12,5 poena uz šest prednosnih kamenčića, a Marko uvjerljivo od Lovre.
Pred poslijednje kolo po Lovru dolaze roditelji. Morao je na druge obveze po obiteljskom programu. Pozdrav i vidimo se u četvrtak u školi.
Matej uz dva prednosna kamenčićča igra s Filiopm. Znaju se od meča prošle subote za prvaka Hrvatske do 12 godina starosti, kada je Matej pobjedio s 3:0. I ovaj puta je Matej bio vrlo siguran, pa i vrlo brz. Njihova je partija prva završila od svih. Tako Matej završava sa svih pet pobjeda. Mladenu ostaje iznenađenje turnira Leon uz devet prednosti. Bilo 66,5 poena za Mladena i njegovo je drugo mjesto danas. Robi nastoji uhvatiti odbjeglog mu sugrađana i prijatelja Leona igrajući ravnopravno s dva kyua jačim Sinišom. Uspio je pobjediti, ali i ne prestići Leona, koji je na kraju imao bolje sos-bodove. Siniša mu se predao. M;arko rdai i trteći poen za redom i to protiv Antonia. Bilo je vrlo tijesno za samo 6,5 poena, ali pobjeda je pobjeda. Tijesnija je čak i slađa. Nikola je dobio bod bez borbe, jer nas je odlaskom Lovre ostao neparan broj.
Odigrali smo još jedan u nizu lijepih turnira. Vratio nam se Filip, a na velikoj je ploči krenuo Lovro. On je prvi od ovogodišnje nove generacije iz trećih razreda Velike Gorice. Prva su mu iskustva ovdje. Pripremili smo se na to da neće biti lako. Na porazima se uči, ali polako dolazi vrijeme i za pokoju pobjedu. Lovro zna da to nije put od preko noći. Puno je tu mogućnosti i vrijeme je potrebno za kvalitetnom igranje. Strpljivost i ustrajnost će sigurno uroditi plodom.
Slijedeće subote je na redu već i 8. Jesenski velikogoriči kao i ovaj u Centru za odgoj u Zagrebačkoj 90 s početkom u 10:30. Sat teorije, sat ranije, u 9:30. Slobodno je za sve.
Izvjestio bl. Muradenu.


Post je objavljen 12.11.2005. u 20:19 sati.