Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

Zašto će "Pripravnik" doživjeti sudbinu "Bara"


Sinoć je Nova TV ugodno iznenadila sve gledatelje, uključujući potpisnika ovih redova, koji su prije tjedan dana bili propustili početak prve epizode druge sezone reality showa "Pripravnik". Sumnjam da je ostatak publike to primijetio, a ako i jest, emitiranje jedne te iste epizode uzastopce će samo biti još jedno u nizu gafova koji muče Novu TV i naslađuju osoblje u konkurentskom HRT-u i RTL Televiziji.

Mnogi će ovaj gaf s "Pripravnikom" shvatiti ne samo kao gaf, nego i kao početak još jednog spektakularnog fijaska Nove TV - za masne novce otkupljenu TV-seriju koja je u ostatku svijeta bila veliki hit, a na hrvatskim TV-ekranima je čeka sudbinu velikog promašaja. Da "Pripravnik" vjerojatno neće donijeti ono što je Nova TV od njega očekivala, svjedoče i vijesti da je uz seriju otkupljena i licenca za proizvodnju domaće serije, ali Nova TV je odlučila - sasvim sigurno zahvaljujući gorkom iskustvu "Bara" - da je ne napravi.

Mada će mnogi taj prilično izgledni neuspjeh voljeti tumačiti javašlukom i neprofesionalnošću koji vladaju na Novoj TV, razlozi za poteškoće "Pripravnika" na putu do hrvatske publike su daleko dublje prirode, odnosno isti bi problemi postojali čak i da je Nova TV kadrovski i financijski daleko potkovanija nego što je to dosada slučaj.

Osnovni problem "Pripravnika" je djelomično isti onaj koji je potopio "Bar" - sam koncept reality showa koji je ne samo u potpunosti stran, nego i uvredljiv za hrvatsku publiku, odnosno onaj njen mlađi i oglašivačima najomiljeniji dio.

Počnimo od samih natjecatelja među kojima su najmlađi oni u kasnim 20-im godinama, dakle teško itko s kime bi se hrvatski tinejdžeri mogli poistovjetiti. A i oni stariji će imati problema vidjeti sebe u muškarcima i ženama koji nose siva poslovna odijela. Za mnoge će još teže biti kao nekakve "cool" tipove i životne uzore prihvatiti ljude koji su svoju mladost potrošili sjedeći nad knjigom te pripremajući i polažući ispite na najprestižnijim fakultetima umjesto da su danju spavali a noću visili po birtijama i diskaćima.

A i samo natjecanje koje je temelj showa kao glavnu aktivnost ima nešto što je u potpunosti strano prosječnom mladom Hrvatu - stjecanje novca maksimalnim korištenjem vlastitih intelektualnih i fizičkih kapaciteta. Pri tome se, štoviše, taj novac mora pribaviti na račun drugih osoba i to tako da se te druge osobe tretiraju kao mušterije čije potrebe treba zadovoljiti, dakle pokazati elementarnu ljubaznost, poštovanje i toleranciju - osobine koje prosječni mladi Hrvati gledaju kao na znak krajnje slabosti, ali ne i nečeg daleko goreg. Tome treba dodati i poštovanje koje kandidati pokazuju glavnom junaku showa Donaldu Trumpu. Svaki put kada mu se ijedan od njih obrati s "gospodine Trump" show izgubi veliki dio hrvatskog gledateljstva.

A, naravno, tu je i glavna nagrada showa. Da li ona predstavlja nekakav masni novčani iznos nakon koga pobjednik može pokupiti novac, pokazati Trumpu i njegovoj kompaniji srednji prst te ostatak života provesti sunčajući se na Bahamima?

Ne. Glavna nagrada predstavlja - zamislite - posao. Znači, hrvatska publika kao nagradu za niz poniženja mora prihvatiti nešto što se u svoj svojoj suštini svodi na doživotno poniženje, odgovornost za svoje postupke, obvezu ranog ustajanja i ostale navike potpuno strane hrvatskom biću.

Nije stoga veliko čudo što je Bill Ranchich, pobjednik prve sezone, od čijeg bi hrvatskog podrijetla u svakom drugom slučaju ispisali epske romane, u hrvatskim medijima postao ekvivalent "ujaka o kome se ne govori" u dobrim obiteljima. Ranchich je time što je pobijedio u "Pripravniku" postao najgori hrvatski izdajnik u 21. stoljeću.

Zato je i "Pripravnik" osuđen na kasnonoćno emitiranje i nedostatak bilo kakvog publiciteta. Jedini reality showovi koji mogu uspjeti u Hrvatskoj su oni čiji junaci svoj put do bogatstva vide kroz ležanje na kauču odnosno kao životni uzor pružaju šovinizam, pijanstvo, tučnjavu s policijom, seksualno i svako drugo zlostavljanje slabijih od sebe, primitivizam, prezir prema svemu što je intelektualno ili duhom daleko od krležijanske balkanske krčme u kojoj je netko ugasio svjetlo.


Post je objavljen 12.11.2005. u 18:01 sati.