Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Jelena Lovrić ideologijom brani Josipa Perkovića


Jelena Lovrić (photo Globus)


Jelenu Lovrić se do prelaska u Globus smatralo najcjenjenijom hrvatskom novinarkom. Vjerovalo se da na njeno pisanje, osim nje same, nitko drugi nema utjecaja. U Globusovim kolumnama, višestruko nagrađivano novinarsko pero joj je otupilo.

U recentnom broju svog tjednika objavila je osvrt na medijsku raspravu o njemačkoj tjeralici za Josipom Perkovićem, ne spominjući uopće da je Josipa Perkovića optužilo pravosuđe Savezne republike Njemačke.

Problem odgovornosti Josipa Perkovića kao djelatnika UDBA-e za nagovaranje na ubojstvo Frane Gorete i Stjepana Bilandžića iz 1977. i ubojstvo Stjepana Đurekovića iz 1983., Jelena Lovrić je slično Perkovićevom glasnogovorničkom timu Jasna Babić & Gordan Malić, svela na obračun Bože Vukušića s Perkovićem. Čak je napisala da je glavni Perkovićev tužitelj Bože Vukušić osoba koja je u Njemačkoj osuđena na doživotni zatvor.

Relativizirajući Perkovićevu odgovornost za zločine UDBA-e, i prešućujući njegovu ulogu u zločinima koje su njemu podreženi počinili za vrijeme Tuđmana (žalosno je da Jelena Lovrić ne spominje Perkovićevo svjedočenje na suđenju Tihomiru Oreškoviću i Mirku Norcu koje je iscrpno pratio Novi list u vrijeme kad je ona bila vodeće pero u tim novinama), kolumnistica Globusa s kvazi lijevih ideoloških pozicija brani čelnika UDBA-e, pišući da su se na njega obrušili ekstremni emigranti, notorni desničari...

Time je Jelena Lovrić dala materijala upravo onima koje optužuje za neobjektivnost i ideološko desnilo da joj uzvrate kako je nekoć bila bliska s komunističkom nomenklaturom, da je ljevičarka i sl.

Time je zorno pokazala da je njen moralni autoritet koji je nekoć uživala na medijskoj sceni, opasno ugrožen, te da više nije u stanju doprinijeti objektivnom raščišćavanju svih zločina iz Hrvatske prošlosti.

P.S. Je li stav Jelene Lovrić prema njemačkoj tjeralici za Josipom Perkovićem motiviran ideološkom matricom, prijateljstvom s Ivanom Zvonimirom Čičkom, koji ima osobnih razloga braniti Perkovića, ili je naprosto odraz interesa EPH, sada je sasvim svejedno.


Post je objavljen 09.11.2005. u 13:05 sati.