Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Grad prodao osam hektara zemljišta za 1 KM

Za potrebe novosagrađene vojarne na lokalitetu Orlovača, vijećnici livanjskog Općinskog vijeća ustupili su u petak Ministarstvu obrane FBiH osam hektara zemljišta. Cijena je simbolična, samo jedna KM.


LIVNO - Za potrebe novosagrađene vojarne na lokalitetu Orlovača, vijećnici livanjskog Općinskog vijeća ustupili su u petak Ministarstvu obrane FBiH osam hektara zemljišta. Cijena je simbolična, samo jedna KM.

Prije nego se pristupilo izgradnji ove vojarne, 2002. godine Federalnom ministarstvu je na istom lokalitetu potpuno besplatno dodijeljeno hektar i pol zemljišta. Kako se čulo, u pozadini zahtjeva za odobravanjem dodatnog zemljišta su NATO standardi. Oni se, naravno, u ovom slučaju odnose na površinu kruga vojarne, piše Slobodna Dalmacija.

Raspravljajući o ovoj točki dnevnog reda, jedino je bila sporna cijena. Pojedini oporbeni zastupnici, kao npr. Željko Krišto zalagali su se za to da se traženo zemljište na Orlovači proda federalnom Ministarstvu obrane za jednu marku, ali po metru četvornome.

Protiv usvojene cijene je, također, bio i Stipo Gotovac. On je tražio da cijenu metra četvornog spomenute površine odredi Stručna komisija općine, a da se novac koji se dobije od te prodaje upotrijebi za sanaciju veoma zapuštene komunalne infrastrukture na Brini, u naselju u čijoj se neposrednoj blizini nalazi novosagrađena vojarna.

Međutim, taj, kao i prijedlozi ostalih oporbenjaka nije dobio podršku ostalih vijećnika. Naime, glavna argumentacija svih koji su se zalagali za to da se za simboličnu jednu KM federalnom Ministarstvu obrane odobri traženih osam hektara zemljišta na Orlovači se svodila na ekonomske efekte, koje ovoj općini donosi vojarna.

Riječ je o novim radnim mjestima, povećanju prometa robe i usluga, kao i drugim efektima čisto financijske naravi. Usto, spomenuta je i činjenica kako se ovdje radi o običnom kamenjaru. Odluka o prodaji spomenutog zemljišta federalnom Ministarstvu obrane sadrži, također, i odredbu po kojoj će to isto zemljište biti vraćeno u posjed livanjskoj općini u slučaju da vojarna odseli iz nje.

Ovo je čini se i prvi put da su vijećnici livanjskog Općinskog vijeća bili tako široke ruke prema nekomu tko nešto gradi u Livnu. Za jednu KM mi se ne sjećamo da je netko nešto dobio u ovoj općini, pogotovo ne neko zemljište.

A gradili su i zapošljavali mnogi. Gradilo se, također, i u tom kamenjaru, u neposrednoj blizini te nove vojarne, ali, koliko je nama poznato, izuzev ratnih stradalnika, nitko drugi tu nije dobio zemljište besplatno. Federalna vojska ispade socijalni slučaj, a da stvar bude zanimljivija, taj isti socijalni slučaj digao je nogu da sutra bude u sastavu takve elite kao što je NATO.



Post je objavljen 09.11.2005. u 11:19 sati.