Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psihoanalize

Marketing

Vojnici HVO-a Bošnjacima sijekli glave i izlagali na pijaci

Bošnjacima sijekli glave i izlagali na pijaci

Izvor: (SD, bljesak.info)

Zahvaljujući istoj optužnici s Rajićevim potpisom, u Haagu su prvi put službeno rekonstruirane dvije stravične, ali u potpunosti autentične scene: kako su vojnici HVO-a Bošnjacima sjekli glave i kao eksponate ih izlagali na lokalnoj tržnici, dok je Dominik Ilijašević njihove odrezane uši vozikao po vareškim ulicama, nataknute na antenu svog automobila...
Slobodna Dalmacija došla je u posjed optužnice protiv Ivice Rajića, koja zapravo predstavlja osnovu njegove nagodbe s Haškim tužiteljstvom. Optužnica sadrži devet stranica, podijeljena je u 43 točke i datirana 25. listopada 2005. Završava vlastoručnim potpisima samoga Rajića i njegove haške odvjetnice Doris Košte, koji tim potezom u potpunosti prihvaćaju svaki od optužnih navoda.

Pokajnički iskaz

Premda je javnost, ugrubo, obaviještena o njegovu sadržaju, originalni dokument otkriva do sada nepoznate detalje Rajićeva pokajničkog iskaza pred Haškim tužiteljstvom.

Pokazuje da svoje ratne zločine ne pokušava podijeliti i barem djelomice prevaliti isključivo na nadređene zapovjednike - Tihomira Blaškića, Milivoja Petkovića i Slobodana Praljka - već i poveći broj nižih pripadnika HVO-a.

Uz Dominika Ilijaševića Comu, koji je u javnosti već prilično ozloglašen, Rajić tereti Marija Bradaru, Miroslava Antića, Marinka Jurišića, Marinka Ljolju, Marinka Šunjića, Zdravka Mihaljevića, Željka Bošnjaka, Emila Haraha. u točki 33. neizravno optužuje i Ivana Bandića, bratića sadašnjega zagrebačkoga gradonačelnika.

Prema Rajiću, Ivan Bandić bio je 1993. Petkovićev savjetnik za SIS. Navodno, dobio je nalog da lažira istragu o likvidacijama civila na vareškom području.

Zahvaljujući istoj optužnici s Rajićevim potpisom, u Haagu su prvi put službeno rekonstruirane dvije stravične, ali u potpunosti autentične scene: kako su vojnici HVO-a Muslimanima sjekli glave i kao eksponate ih izlagali na lokalnoj tržnici, dok je Dominik Ilijašević njihove odrezane uši vozikao po vareškim ulicama, nataknute na antenu svog automobila...

Za manju kaznu

Svojim potpisom na kraju optužnog dokumenta Ivica Rajić se obvezao da ni jednu od optužnih tvrdnji neće osporavati pred Sudskim vijećem Haškoga tribunala.

To je glavni uvjet, kako vjeruje, da ishodi veću milost i manju kaznu za likvidaciju civila u Stupnome Dolu. Kako je njegova odvjetnica već ranije izvijestila hrvatsku javnost, Tužiteljstvo doista neće tražiti strožu kaznu od 15 godina zatvora. No, tu sugestiju Sudsko vijeće ne mora u konačnici prihvatiti.

U slučajevima takvih vrsta nagodbi najčešće se ne događaju duge sudske rasprava između tužiteljske i odvjetničke strane. Zajedno s novom verzijom optužnice, Rajić je u svemu priznao krivnju, pa Sudsko vijeće Haškoga tribunala preuzima samo jednu funkciju: odlučiti o visini njegove kazne.

Ipak, Rajićeva optužnica time ne dobiva status apsolutne haaške istine. Nesumnjivo, Rajić će nastupiti kao krunski svjedok optužbe u sudskim procesima protiv Petkovića i Praljka. No, pitanje je što će od njegovih izjava preživjeti sučeljavanje njihovih protuargumenata.

Ne može naškoditi generalu Blaškiću

Prema neslužbenim informacijama, njegova nagodba irelevantna je za eventualnu obnovu postupka protiv Tihomira Blaškića. Jer Rajić govori o kiseljačko-vareškom, dakle, istočnom dijelu Operativne zone HVO-a Srednja Bosna. Naprotiv, Blaškićev predmet obuhvaća ratne zločine na zapadu Lašvanske doline.

Riječ je o trećoj, nagodbenoj verziji optužnice protiv Ivice Rajića. Prva potječe iz 1995., kada se Rajić uz pomoć jedne frakcije HDZ-a, MORH-a, MUP-a i SIS-a skrivao pred haaškom tjeralicom. Prve izmjene prihvaćene su u Haagu u siječnju 2004.

Ulovljen u Splitu kao lažni Jakov Kovač, Rajić je doveden pred sud, gdje je izjavio: 'Nisam kriv'. Ovo je već treća verzija. Unatoč preciznijim činjenicama i daleko drastičnijim kvalifikacijama, Rajić se tek sada osjetio krivim.



Post je objavljen 08.11.2005. u 17:33 sati.