Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 72.

Prošao nam je još jedan vikend. Po postovima ispod ovoga rhješenja možete vidjeti da je meni bio vrlo zanimljiv. Našli smo se na okupuoni koji preferiraju na naslov državnoga prvaka u gou. Bili su to oni koji stekoše na ranijim kvalifikacijama pravo sudjelovanja u ovom nadmetanju šestorice. Tijekom ova dva dana vikenda dali smo slijedeće rezultate:
- Državni prvak je kao i dobar niz godina za redom Zoran Mutabžija 5. dan iz Zagreba
- Doprvak je četvrti puta za redom Mladen Smud 2. dan iz Velike Gorice ( prema najnovijoj EGF-rating listi, koju vidjesmo tek danas, je on 3. dan )
- Kvalifikacijski meč za predstvanika Hrvatske na Svijetskom amaterskom prvenstvu 2006, u Japanu igrati će tijekom studenoga i prosinca Zoran Mutabžija i Mladen Smud. Igra se do dvije dobivene partije.
- Kvalificirali su se na slijedeću završnicu Prvenstva Hrvatske izravno prva trojica: Zoran Mutabžija, Mladen Smud i Velimir Kuhar.
Eto te probleme sam ja rešaval prek vuikenda, a vi ste se valda zabavljali z ovim tu problemom. Jeste li i vi našli rješenje kakvo je na ovoj slikici gore? Ajmop sad po redu.
Ovdje je konačno nešto drugačija tema nego u nekoliko poslijednjih problema. Točka C3 nije slabost. Vezna točka dviju bijelih skupina je na D3 i ona je jedan od elemenata u rješavanju. Crni taži točku koja sažima što više mogućih namjera i koje se ne mogu jednim odgovorom zajednički riješiti od strane bijeloga. Ta točka je 1. C2. Ovim se potezom izravno prijeti točki D3. Ujedno su tu i kombinacije koje podržava i otvoreno potencijalno ulazno mjesto u prostor A4.
Bijeli sada traži upravo ono što je crni nastojao onemogućiti. To je potez s kojim će spriječiti što više crnih namjera. Izgleda da je tu negdje odigrani 2. B2. On rješava najviše, ali je veliko pitanje da li sve. Tim potezom bijeli dijeli svoj prostor u kutu na strogi kut i prostor desno od njega. To bi trebala biti preteča dva oka. Treba još samo sanirati neke vrlo skromne moguzćnosti crnoga.
Crni, međutim, nalazi tanku nit veza među namjerama kojima ostavaruje cilj. Prvi je potez 3. D2. Sada je izravna prijetnja daljnje stavljanje na D3 i time stavljanje bijele trojke na desnoj strani van stroja. Bijeli sadfa mora trošili aktivnost na sanaciju toga, a crni će nastaviti put po tankoj niti. Bijeli se brani s 4. D3. C3 mu nebi bilo dobro, jer bi crni imao mogućnost igre na E1 uz vezu prema van na desnu stranu. Odsjecanje s F1 bijeli tada nebi mogao izvesti, jer bi ga tada crni zarobio igrom na D3. Znači da je D3 jedina moguća sanacija, ali nažalost privremena. Proći će jedino, ako crni neće znati dobro nastaviti.
Sada crni koristi zamku 'povratnog udarca'. Taj 'povratni udarac' mnogima je 'trn u oku'. Kao prvo crni nastoji s vezom na desno igrom na 5. E1. Zna on da to ne ide, ali je tu u pripremi onaj 'povratni udarac'.
Bijeli mora spriječiti vezu crnih na desnu stranu i igra kamen koji to blokira 6. F1. Tim potezom bijeli gubi jednu slobodu, a crnome ostaje inicijativa. Upravo je to ono što je crnom trebalo i izveo je to s tempom. Znači, bijeli nije imao obrane.
Slijedi vizuelizacija kombinacije. Crni igra 7. B3! Mnogi će ovdje vidjeti što je to crni smislio. Bijeli nesmije napasti taj kamen igrtom na C3, jer bi mu crni sa A4 zarobio čak devet kamenova. Jedino što još može i što samo odlaže završni udarac uzimanja, je bijeli 8. A3.
Crni sada odigrava dvostruki napad 9. A4!!! Bijeloga mne spašava uzimanje jednog crnoga potezom na C3, jer mu crni povratkom stavljanja na B3 uzima uzima dvet kamenova. Uzme li bijeli crni kamen na E1 potezom na D1, crni će uzeti njegov kamen na A3 potezom na A2. Nakon toga crnoga poteza bi u napadnutom položaju bio i bijeli kamen na B2. Tu nema spasa za bijeloga. Ako nakon svega bijeli obrani napadnuti kamen igrom na B1, crni definira situaciju pada bijelih sa potezom na C3.
Jel zanimljivo bilo? Dobri rješavači problema imaju neku vrstu duhovitosti. Nalaze rješenja koja liče na apsurdne mogućnosti. To su neuobičajenosti koje nam pokazuju vrijednosti ove igre.
Eto malo smo se zanimali. Sljedeći petak dolazi novi problem.
Zasad lijep pozdrav od bl. Muradena


Post je objavljen 07.11.2005. u 13:43 sati.