Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tihomir Dujmovic: Perkovic je golema Tudjmanova pogreska


Tihomir Dujmovic, komentator Vecernjeg lista i voditelj talk showa na OTV-u, poznat po osobenom stilu vodjenja tv emisija (svaki put se svrsta uz gosta drzavotvorne opcije protiv gosta tzv nedrzavotvorne opcije - predstavnika manjina, lijevih i liberalnih stranaka) priznao je da je Otac Domovine dr. Franjo Tudjman pogrijesio ostavivsi Josipa Perkovica na istom poslu 1990.

Naravno da je Josip Manolić u pravu kad kaže da mi nismo mogli 1990, uoči agresije na Hrvatsku, ni previše birati kadrove ni tada ići na lustraciju. Ali, sjediti na vrhu obavještajne službe faktički neprijateljskog jugoslavenskog sustava i dobiti priliku da stvaraš sustav države koja je u ratu s prethodnom, a to je bio slučaj s Perkovićem, to je objektivno mimo pameti. Zato jer tu nastaje potpuni kaos: informacijski i organizatorski i nikade se ne zna što se pod egidom "stavljam se na raspolaganje" zapravo dobilo! I tu nije kriv ni Perković ni Manolić, to je faktički golema Tuđmanova pogreška! Jer, tako dramatično riskirati u tako osjetljivom segmentu to je upravo nevjerojatno! Nisam siguran da prečesti kaos u našim tajnim službama i u pravnoj državi uopće, nema svoje ishodište u tome. Uostalom, postoji li ijedan primjer da je prigodom stvaranja nove države čelnik njezine obavještajne službe bio zapravo jučerašnji šef te neprijateljske tajne službe? Uopće ne govorim o ljudima na terenu! Govorim o vrhu koji stvara novu mrežu i postavlja kadrove!

Tihomir Dujmovic, Vecernji list, 06.11.2005 16:29


Dujmovic naravno nece priznati da je Tudjman svjesno napravio golemu pogresku jer se morao oduziti Perkovicu za formiranje HDZ-a i jer su njemu i Gojku Susku trebale Perkoviceve prljave usluge.

Al' vec samo priznanje da je Otac Domovine bio gresan covjek iz pera ultra-turbo drzavotvornog novinara, veliko je samo po sebi.

U istom tekstu Dujmovic cini i jednu faktografsku pogresku iz koje se vidi da ga je netko iz obavjestajne zajednice krivo brifirao:

Kad je već Tuđman pogriješio s ovom opcijom, čini se da je to pri kraju i shvatio pa je tako 1998. Hrvatska krenula sa svojom obavještajnom akademijom pokušavši odgojiti, školovati i modelirati tajne službe koje priliče samostalnoj hrvatskoj državi, a ne "unajmiti" stare udbaše.

isto


Josip Perkovic i Rade Bego, njegov kompanjon iz Udbe bili su jedni od vaznijih predavaca na Obavjestajnoj akademiji i to od samog njenog osnutka. Perkovic je u to vrijeme jako bio zaposlen i u HIS-u.

Gura li to Tihomir Dujmovic na mala vrata jos jedan projetk Tomislava Karamarka - ozivljavanje Obavjestajne akademije, a da uopce nije svjestan da osim sto je Perkovic na toj akademiji bio najpoznatiji predavac, a da je kasnije bio i tajni savjetnik Tomislava Karamarka u UNS-u?

Na desnomislecoj sceni slucaj Perkovic unio je pravu pomutnju.
Na internet forumima neki su izrazito drzavotvorni nickovi uzeli Josipa Perkovica u zastitu. Navodim primjer s forum.hr-a gdje je Forumas godine 2003. na Politici - Inkvizitor napisao doslovce slijedece:

Jel vi stvarno mislite da je Tuđman trebao u ratno vrijeme počistiti sve UDB-aše. Stvarati sebi pored moćne JNA, Srbije i ovih domaćih četnika još neprijatelje i među Hrvatima. Znate kad bi nastala hrvatska država u tom slučaju..nikada..a možda ni tada.

ja sam zadnji koji bi branio UDB-aše..ali tada 90-tih zagrlio bi svakoga ko je bio spreman raditi u korist hrvatske države. Pa i najcrnjeg UDB-aša. Jer jedino se tako mogla država dobiti. Perković je znao svoj posao, znao je kako se suprostaviti srpskim planovima, inflitracije i špijunskih igara. Imao je organizaciju koja je stvarana desetljećima. Profesionalce. Nije bilo vremena da se stvaraju novi ljudi. Nije jednostavno bilo vremena. Uzeo si ono što si imao pri ruci. Uzimani su i generali JNA. Sve što je bilo spremno boriti se za Hrvatsku. Uzimaš sve da bi sebe ojačao a oslabio neprijatelja. jer kakva je bila perspektiva Hrvatske ..tada..nikakva..razoružana, napadnuta od sto puta jačeg neprijatelja..bez inozemne pomoći. I šta...trebalo je stvarati sam sebi petu kolonu i među vlastitim narodom. To ni napravile samo budale.

Ovdje se poteže Arkan..zašto je pušten. A ko je 90-te godine bio Arkan..niko i ništa. Obični kriminalac. Ako se moglo dobiti za njega neke ljude ..dobilo se. Jeste vi ikad čuli za razmjenu. Niste. Arkan je se tek poslije pročuo po zlu. Nisu li čak i partizani mijenjali s Nijemcima njihove ozloglašene ljude. Nisu li liječili i Francetića da bi ga razmjenili za neke ljude koje su ustaše držali. I ..šta je tu čudno. Otkad je ratovanja to postoji. Šta se isčuđavate nad notornim činjenicama ko zadnji idioti.

Nije li i Tito primio u svoje redove četnike..nije ih pobio. Cilj mu je bio oslabiti neprijatelja i doći na vlast. Jebalo se njega za neke četnike. Državnici ne razmišljaju na taj plitki način. Pragmatika..dečki pragmatika. Učite nešto o tome. Idealisti na kraju dobiju kuratz u guzicu. Učite od Amerike..kad joj odgovara obučavat će mudžahedine..a kad joj ne odgovara onda će ih ganjati po svijetu. To je tako.

I velite Perković bio Šuškov pomoćnik...nego šta. U ratu za opstanak prestaju osobni animoziteti. Ti se mene ubijao..ja sam tebe..nekad..i šta sad. Sad moramo zajedno ako hoćemo da preživimo. tako razmišljaju državnici a stoka se čudi..kako. Pa eto tako..jer se stvara država. Vi koji se tome čudite ne biste bili u stanju napraviti ni kokošinjac a kamoli državu. Budale..

Inkvizitor, 05-11-2005 16:23



Post je objavljen 07.11.2005. u 03:00 sati.