Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Završnica Prvenstva Hrvatske u gou za 2005. godinu – konkurencija seniori. – Velika Gorica 06. 11. 2005. - drugi dan igre

Za današnji drugi dan završnice prvenstva Hrvatske u apsolutnoj kategoriji ili kako je nazivamo seniorskoj, što je ustvari samo sticajem okolnosti, ostalo je za odigrati još samo dva kola i odložena partija između Zvonka i Zorana. Krenulo se ujutro u 09:00. Igralo se kao i sve ostale konkurencije u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica.

4. kolo:
Velimir Kuhar – Zoran Mutabžija 0:1
Sead Bačevina – Zvonko Bednjanec 0:1
Ismet Alibašić – Mladen Smud 0:1
Velimir i Zoran su vodili zanimljivu borbenu partiju. Već u ranoj
fazi igre Zoran je zarobio Velimirovu grupu kamenova. U nastavku su se uglavnom nekako jednako nosili s dobicima i gubicima i partiju je dobio Zoran za 26,5 poena.
Sead se nije pojavio na partiji sa Zvonkom i izgubio na vrijeme.
Ismet i Mladen su se nadmetali bez bitnih padova grupa. Bilo je pritisaka i manevara, ali sve se uglavnom svodilo na ne velike poene. Po završetku svih mogućih poenskih dobitaka, Ismet je počeo kupiti kamenove, što je znak predaje. Obojica su već ranije izbrojali da je Mladen dobivao za oko petnaestak poena.
3. kolo (ranije odgođena partija):
Zvonko Bednjanec – Zoran Mutabžija 0:1
Razlika u kategorijama ova dva igrača je velika. Zvonkov 2. kyu je šest stepenica slabiji od Zoranovog 5. dana. Njih dvojica bi uz handicap bili na šest prednosti. Zvonko se trudio ostaviti dobar dojam i ne uzgubiti jako, a ako Bog da, tko zna.... Bilo je borbeno i zanimljivo, ali Zvonko nije mogao više od poraza za 29,5 poena. Zoranu je to bila četvrta uzastopna pobjeda u ovoj završnici. Nakon ove partije je osigurao naslov prvaka Hrvatske za 2005. kojega godinama nosi.
5.kolo:
Zoran Mutabžija – Sead Bačevina – odgođeno
Zvonko Bednjanec – Ismet Alibašić 1:0
Mladen Smud – Velimir Kuhar 1:0
Sead i Zoran su još jučer odgodili svoju partiju polsijednjega kola.
Zvonko i Ismet su igrali uobičajeno borbeno. Ismetu je Zvonac obortio jedan kut, što je bila bitna prednost u partiji. Uspio je i na drugim dijelovima ploče, pa Ismetu nije preostalo drugo do predaje partije.
Jedna od najzanimljivijih partija završnice je bila između Velimira i Mladena. Kao i često u njihovim partijama, Velimir vještim manevrima pritisaka i stvaranja slabih grupa protivniku, stvara prevlast u nadzoru prostora na ploči. Mladenu kao mogućnost izjednačenja i moguće preokreta u poziciji ostaje pritisak ili upad u veliki prostor Velimira. Kao i često ranije Mladen odabire agresivniji pristup upadom. Velimir odgovara zatvaranjem upadnih kamenova. Počinje borba za život agresivno ubačinih kamenčića i stvara se sve veća grupa kamenčića koji traže način preživljavanja. Sve se odvija kao na oštrici noža. Ne uspijeva se stvoriti dva oka, ali se uspiujeva rezati dio ograde i nastaje 'semeai' (borba prsa o prsa za život). Sada I velimir ima problema sa preživljavanje kamenčića s kojima je ograđivao Mladenove. Sve to završava na ko, kojega Mladen prvi uzima i daje do znanja da će sv eostaviti da zarobi ove bijele kamenove. Oni su značili pobjedu. U nastavku se Mladen opušta i nesmotreno gubi jednu grupu i ulazi u byoyomi. Situacija ponovo ide do granice neizvjesnosti, ali i Velimir ulazi u byoyomi. Obojica imaju po 20 sekundi za svaki potez. U toj frci Mladen uspijeva oboriti još jedno ogromnu grupu Velimiru i to je bio kraj uz Mladenovu pobjedu. Bila je to bitka za naslov doprvaka Hrvatske i meč za odlazak na Amatersko svijetsko prvenstvo 2006. u Japan.
Konačni redoslijed sada izgleda ovako uz izuzetak odgođene partije između Bačevine i Mutabžije, koja o nićem bitnom ne odlučuje:
1. Zoran Mutabžija 5. dan iz Zagreba, 4 pobjede uz jednu neodigranu partiju
2. Mladen Smud 2. dan iz Velike Gorice, 4 pobjede
3. Velimir Kuhar 5. dan iz Zagreba, 3 pobjede
4. Zvonko Bednjanec 2. kyu iz Velike Gorice, 2 pobjede
5. Ismet Alibašić 1. dan iz Zagreba, 1 pobjeda
6. Sead Bačevina 2. dan iz Zagreba, bez pobjede uz jednu neodigranu partiju
Preostala neodigrana partija ništa bitno ne riješava. Zoran Mutabžija je već osigurao naslov prvaka Hrvatske. Pobjedi li Sead Bačevina pretekao bi Ismeta na petom mjestu.
Kvalifikaciju na završnicu Prvenstva Hrvatske za 2006. su ovim plasmanom postigli: Zoran Mutabžija, Mladen Smud i Velimir Kuhar.
Prema propozicijama kvalifikacija za Svijetsko amatersko prvenstvo pri Hrvatskoj igo udruzi odigrati će se u prosincu kavlifikacijski meč između prvaka i doprvaka Hrvatske Zorana Mutabžije i Mladena Smuda.
Rezultati ovoga prvenstva se boduju za europsku rating listu.
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 06.11.2005. u 19:53 sati.