Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Završnica Prvenstva Hrvatske u gou za 2005. godinu – konkurencija žena – Velika Gorica 05. 11. 2005.

Što se tiče ove konkurencije osobno osjećam nekakovu nepravdu. Zašto bi žene izdvajali. Pa nisu one drugačije vrijednosti u misaonim športovima od muškaraca. Znam primjera, kao u Mađarskoj, gdje žene ravnopravno igraju s muškarcima i odnose im mnoge vrlo jake turnire. Mi u Velikoj Gorici igramo zajedno. Činjenica je da žene manje igraju od muškaraca go. Pokušavao sam analizirati tu pojavu i nalazim već prve negativne momente za njihovo bavljenje u samim počecima. Radeći po osnovnim školama Velike Gorice često imam prilike vidjeti odnos dječaka i djevojčica. Dječaci su često grubi i ponašanjem nameću djevojčicama želju da ih uklone. Pokušavam često zaustaviti te procese, ali je nemoguće biti svagdje gdje do toga dolazi. Imali smo vrlo perspektivnih djevojčica i sve su one prekidale sa goom zbog nekih od grubih dječaka. Nebi sada navodio imena, ali oni će se sami prepoznati, budu li ovo čitali. Ta, neće se djevojčice tuči sa dječacima, da dokažu svoja prava. Tea Robotić je zbog tih razloga pauzirala godinu i pol i tek na moj nagovor ipak odlučila nastaviti s goom i sada je jedna od najjačih hrvatskih igračica goa. Bila je čak u parskom gou i na svijetskom prvenstvu u Japanu. Da je bilo po onom, što su provodili grubi dječaci, ništa od toga nebi bilo.
I ovom ću prigodom pozvati djevojčice da se više ukljuće u go-igru. Dođite i pokažite dečkima, da i vi možete pobjeđivati i to njih.
Danas su na završnici prvenstva za 2005. godinu od kvalificiranih unazočile samo dvije naše ponajbolje igračice goa, dosadašnja prvakinja i doprvakinja Hrvatske Taja Tumpa i Tea Robotić. Priključile su im se na pozicijama pričuva Ana-Marija Riđanec i Josipa Dolenac, djevojčice iz Centra za odgoj i obrazovanje u kojem se i igralo. Riječanke, nažalost nisu došle. Ima djevojčica koje igraju go i u Zagrebu, ali danas je ispalo tako. Svi smo mi volonteri, pa i djeca dolaze prema svojim mogućnostima. Ono što ih dovodi ovamo i na igranje goa u nas, je ljubav prema ovoj igri i čast osvajanja naslova i sudjelovanja na turnirima. Mnogi nam se čude i misle da igramo za čavle. Ne razumiju nas, ali se broj onih koji nam se priključuju pomalo povečava.
Pogledajte redoslijed u ovoj konkurenciji prvenstva bez neodigrane partije:

1. Tajana Tumpa 8. kyu (Velika Gorica) 3 pobjede
2. Tea Robotić 8. kyu (Velika Gorica) 2 pobjede
3-4. Ana-Marija Riđanec 25. kyu (Velika Gorica) bez pobjede uz jednu neodigranu partiju
3-4. Josipa Dolenac 25. kyu (Velika Gorica) bez pobjede uz jednu neodigranu partiju
Odigrana su tri nekompletna kola. Do završetka ovoga turnira potrebno je još odigrati partiju između Ana-Marije i Josipe za raspodjelu trećeg i četvrtoga mjesta.
Tajana i Tea su vrlo uvjerljivom pobjedile svoje protivnice u prva dva kola i u trećem kolu igrale odlučujuću međusobnu partiju za naslov prvakinje Hrvatske. Njihova partija je dugo bila neizvjesna, ali je Tea u jednom momentu popustila i Tajana, veliki borac, okreće situaciju u svoju korist i pobjeđuje na kraju za 13,5 poena.
Prvakinja Hrvatske je Tajana Tumpa učenica 1. razreda Gimnazije u Velikoj Gorici. Nije joj ovo prvi naslov prvakinje Hrvatske. Već nekoliko godina uzastopce nosi ovaj naslov.
I moja osobna javna čestitka Tajani na ovom naslovu!
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 05.11.2005. u 21:12 sati.