Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Završnica Prvenstva Hrvatske u gou za 2005. godinu – konkurencija mladih do 18 godina starosti. – Velika Gorica 05. 11. 2005.

Prije tri tjedna nam nije uspjelo okupljanje na završnici prvenstva, pa je ista odgođena za ovaj vikend. Već tijekom prvoga dana igranja odigrano je svih pet kola u konkurenciji mladih do 18 godina starosti. Naslov prvaka Hrvatske od prošle godine je branio Andrej Knapić iz Velike Gorice. U nedostatku precizne dokumentacije postojala je neizvjesnost u svezi starosti Vedrana Vasiljevića iz Rijeke. Čuo sam da je već navršio 18 godina. Nije se pojavio, pa se pitanje starosti nije ni postavljalo. Marko Klasnić nije mogao doći. Imao je obveze u svom nogometnom klubu. Umjesto navedene dvojice sudjelovale su dvije rezerve i to Robert Jovičić iz Zagreba i Marko Ugarčina iz Velike Gorice.
Igrao se sustav u kojem igraju svak sa svakim. Vrijeme za razmišljanje je bilo 60 minuta po igraču i byoyomi 20 sekundi za svaki potez po istjeku osnovnog vremena od 60 minuta. Sve su partije bile ravnopravne uz komi od 6,5 poena.
Konačni redoslijed prvenstva je izgledao ovako:

1. Stjepan Meštrović 7. kyu (Velika Gorica), svih 5 pobjeda
2. Andrej Knapić 7. kyu (Velika Gorica), 4 pobjede
3. Dino Štrbac 6. kyu (Velika Gorica), 3 pobjede
4-6. Robert Jovičić 12. kyu (Zagreb), 1 pobjeda
4-6. Marko Ugarčina 12. kyu (Velika Gorica), 1 pobjeda
4-6. Marko Vračan 10. kyu (Velika Gorica), 1 pobjeda
Na samom startu prvenstva nakon rijheči otvaranja istoga uslijedilo je nekoliko osnovnih informacija o igri. Pri kraju tih riječi uslijedio je dogovor o satnici po kojoj će se igrati. Turniri često imaju fiksnu satnicu sa točno određenim vremenima početaka savkoga kola. U takovim se uvjetima često igrači po završetku kola šeću, a da i nemaju dovoljno vremena za neke posjete i sl. Prijedlog vje bil da se po završetku svakoga kola pokreće novo. Na taj se način postiže non stop igra, ali se sve ujedno odrađuje u kraćem vremenu. Prijedlog je jednoglasno usvojen. Večina igrača je iz Velike Gorice, a to je način kako oni igraju svoje vikend turnire. Velikogoričanci su navikli za taj non-stop sistem igre. Manjina se složila s time. Kada kažem manjina, to i nije tako, s izuzetkom seniorske grupe, jer jedini koji nije u ovoj završnici iz Gorice, je Robert Jovičić, a on redovno igra na velikogoričkim vikend-turnirima.
U prvom kolu Stjepan pokazuje Dini da je u formi koja je rezultat stalnog igranja na Pandi na internetu. Tamo je Stjepan jači od svoga ovdje 7. kyua. Dino kao da nije imao šanse i Stjepan bilježi prvu pobjedu na ovoj završnici. Prvak Knapić nije dozvolio Marku Ugarčini da ga ometa. Robert je iznenadio Marka Vračana. Znao je Marko za Robija, ali je ovaj puno napredovao za vrijeme dok Marko nije dolazio na turnire.
U drugom kolu Andrej i Stjepan nastavljaju s pobjedama i zajedno drže vrh tablice. Andrej je bio siguran protiv Marka Vračana, a Stjepan protiv Marka Ugarčine. Dino nije dozvolio Robertu iznenađenje i pobjeđuje ga.
Vodeća dvojka nastavlja s pobjedama i u tećem kolu. Stjepan je uvjerljivo pobjedio Marka Vračana, a Andrej zamalo da nije izgubio od Roberta. U ravnopravnoj borbi na kreju je razlika bila sam 7,5 poena, a Robi je davao komi. Dino je pobjedio i Marka Ugarčinu.
Ista dvojka pobjeđuje i u četvrtom pretposlijednjem kolu. Grabe rame uz rome do kraja, kada će uslijediti njihoh međusobni obračun za prvaka Hrvatske. Stjepan i Robert se dobro znaju sa redovnih subotnjih velikogoričkih turnira. Iznenađenja skoro da i nije moglo stoga niti biti, jer je Stjepan znao opasnosti koje prijete od Robija. Bio je to Stjepanov četvrti bod. Andrej je pobjedio starog rivala Dinu, nekadašnjeg razrednog kolegu iz osnovne škole. Zajedno su počelim igrati go. Od dva Marka uspješniji je bio Vračan.
Stiglo je i zadnje kolo. Marko Ugarčina je konačno došao do svoga prvoga boda i to protiv Roberta za samo 1,5 poen. Drugi Marko, Vračan, se nije niti borio protiv Dine. Njemu motivacija zna toliko pasti, da napusti tunir i ne razmišljajući o općem dojmu i športskom odnosu prema igri, natjecanju i protivnicima. Tako na kraju dva Marka i Robi dijele četvrto, peto i šesto mjesto na prvenstvu.
Preostao je još dvoboj Andreja i Stjepana za naslov Prvaka Hrvatske za mlade do 18 godina starosti. Stjepan je cijeli turnir odradio u velikom stilu. Raspoložen, ali umjereno to iskazujući, odavao je stabilnog igrača, kojemu pobjede i nisu neštom posebno. Igleda, navikao je na njih na Pandi. Pobjedio je i Andreja i preuzeo mu naslov Prvaka Hrvatske.
I šta reči?
Prvak Hrvatske za mlade do 18 godina starosti je Stjepan Meštrović učenik 8. razreda Osnovne škole 'Eugena Kumičića' u Velikoj Gorici. Nije mu ovo prvi naslov prvaka Hrvatske, ali prvi u ovoj dobnoj skupini. Bio je on već i 4. na Europskom prvenstvu za mlade do 12. godina starosti. On tek kreće ozbiljnije u ovaj nazovimo ga 'go-ring'.
I moja osobna javna čestitka Stjepanu na ovom naslovu!
Izvjestio bl. Muradenu


Post je objavljen 05.11.2005. u 19:40 sati.