Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Perkovic, Tudjman, Susak, Cicak, Ivankovic, Seks, Glavas...


Za Hrvatsku je loše što se podizanjem uhidbenoga naloga u Wiesbadenu protiv Perkovića posredno optužuje cijeli hrvatski politički vrh od 1990. godine na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom i generalom Gojkom Šuškom. Jer, i Tuđman je znao za ne baš čistu prošlost Josipa Perkovića...

Marijan Majstorović, Fokus, 04.11.2005.


Evo ovako razmislja predstavnik rigidnih desnicarskih komentatora i pogadja u srz stvari. Tudjman i Susak su znali za sto je Perkovic sposoban i mislili su da ako su njegove usluge valjale komunistima, valjat ce i njima. Zar je cudno da se za Tudjmana i Suska pa sve do nasih dana dogadjaju ubojstva u udbaskom stilu za koja je na ovaj ili onaj nacin vezan Josip Perkovic.

Recimo Josip Perkovic je otprilike pol sata prije ubojstva Ante Paradzika obukao borbenu uniformu i zajedno sa svojim pomocnikom Zoranom Udiljkom (bratom Stipana Udiljaka, kasnijeg spijuna Markice Rebica) izisao na teren.

Zoran Udiljak je 1992. nastradao u sumnjivim okolnostima dok se vozio na Kupres u automobilu sa Milenkom Filipovicem, bivsim legionarom, danas svrstanim u pomagace Ante Gotovine.


Milenko Filipovic (krajnje desno) u drustvu Ante Gotovine na nekom predavanju (izvor: antegotovina.com)


Perkovic je bio Suskov pomocnik ministra obrane koji je ustrojio i zapovjednu liniju u HVO-u, a koju se moze smatrati odgovornom za ubojstvo sefa HOS-a BiH generala Blaza Kraljevica. Njegovi ljudi su bili Bruno Stojic i Valentin Coric. Mario Barisic je bio prisutan kada je Tvrtko Pasalic po nalogu Josipa Perkovica imenovao Valentina Corica za sefa Vojne policije HVO-a.

Josip Perkovic je sam na sudjenju gospickoj skupini u Rijeci kazao da je on bio glavni logisticar skupine Stedulovaca od koje je u kvazi akciji koncem srpnja 1991. kod Miranja Donjih poginuo samo Miro Baresic. Antonio Lekic i Ivica Drvis 13 dana nakon pogibije Mire Baresica uputili su izvijesce bas Josipu Perkovicu sa zakljuckom kako nije bilo sumnjivih momenata koji bi ukazivali da se radilo o izdaji.

Pa ako preskocimo desetak godina i zaustavimo se na ubojstvu njegovog suradnika HIS-a Veselina Marinova, ne mozemo se ne upitati nije li cudno da je upravo on bio posljednja osoba s kojom je pokojnik kontaktirao i koja je Bugara uputila da ode do kafica gdje ga je ubio Vinko Zuljevic Klica, kako je to jednom napisao Mario Kavajin.

Njegovo ime i djelo su premrezili suvremenu hrvatsku povijest.

Koncem devedesetih glavni urednik Vjesnika Nenad Ivankovic je objavljivao seriju udbaskih dosjea kojima su se medju ostalim nasli pogodjeni Vladimir Seks i Ivan Zvonimir Cicak.

Vladimir Seks je odmah znao da iza te rabote stoji njegov tadasnji ljuti protivnik na krajnjoj HDZ-ovoj desni Ivic Pasalic, kojeg servisira Markica Rebic. Osim na Seksa, Pasalica i Rebica Nenad Ivankovic u knjizi s kljucem Sova kao na aktere te afere aludira i na Matu Granica, Hrvoja Sarinica, Miroslava Separovica, Zdravka Pejica, te naravski i na Josipa Perkovica.

Ivanka Toma je 2000-e u Jutarnjem listu predstavila Analizu djelovanja Sluzbe drzavne sigurnosti SRH koju su po narudzbi Vladimira Seksa i HDZ-a izradili Josip Perkovic i bivsi arhivar UDBE Jan Garbis. U toj se analizi kojom su Seks i HDZ bili jako zadovoljni ni jednom rijecju ne spominje odgovornost UDBE za bilo kakva ubojstva i zlostavljanja. HDZ je platio honorar Perkovicu da amnestira sebe i dio njih od mracne proslosti.

Meni su tu analizu kao novinsku ekskluzivu nudili Zdravko Pejic i Josip Perkovic kada sam se s njima sastao u prosincu 1998. u motelu Plitvicka kuca, pa sam ponudu kao kontradiktornu ideju samu po sebi (kako bi Udbasi mogli dati objektivnu analizu svoje proslosti?), odbio.

Perkoviceva glasnogovornica novinarka Slobodne Dalmacije Jasna Babic lijepo pise u svojoj knjizi Urota Blaskic da je utemeljiteljski vrh HDZ-a u Osijeku odreda imao suradnicki status kod UDBE, prevedeno Perkovica.

Isto je nedavno ponovila u kratkoj biografiji povodom njemacke tjeralice:

Za bivše Jugoslavije Josip Perković, po izvornom zvanju ekonomist, prošao je put od osječke filijale Državne sigurnosti do šefa republičkog odjela za emigraciju. Stvorio je toliko široku agenturnu mrežu da je preživio najdrastičnije kadrovske čistke nakon sloma Jugoslavije. Perkovićevi doušnici zatekli su se čak među osnivačima osječkoga HDZ-a, koji su imali ključnu ulogu u instalaciji [B]Franje Tuđmana za šefa stranke.[/B]

Godine 1990. Perković je emigrante-povratnike "švercao" u Hrvatsku na prvu HDZ-ovu konvenciju. Gojko Šušak, povratnik iz Kanade, izabrao ga je za osnivača i prvog šefa SIS-a. Unatoč frakcijskim obračunima s Josipom Manolićem, SIS je u to doba zabilježio doista značajan uspjeh: u akciji "Labrador" slomljena je mreža špijuna KOS-a koji su se infiltrirali u redove hrvatskog MUP-a i HV-a. Umirovljen nakon Šuškove smrti, ostao je aktivan kao vanjski suradnik HIS-a. Najpoznatija je njegova špijunska akcija "Barakuda", usmjerena protiv narkodilera, švercera oružja i organiziranog kriminala u HV-u i HVO-u.

U privatni život povukao se 2000., u doba Račanove Vlade, koja nije željela njegove usluge. No njegov sin Saša Perković još je aktivni obavještajac.

Jasna Babic, Slobodna Dalmacija, subota, 29.10.2005.


Zato me ne cudi jadikovka Branimira Glavasa:

Preksinoćnja HTV-ova emisija "Otvoreno" u kojoj se govorilo o njemačkoj tjeralici za Josipom Perkovićem, djelovanju Udbe u sedamdesetim i kasnijim godinama te prelascima udbaša u hrvatske obavještajne službe imala je i zanimljivu pozadinu. Naime, petnaestak minuta prije završetka emisije u njezinu redakciju javio se Branimir Glavaš želeći se uključiti u raspravu.
Predstavio sam se imenom i prezimeom te na upit što ću govoriti rekao da kanim stati u obranu Josipa Perkovića jer ga osobno poznajem još od djetinjstva. Uzvraćeno mi je da pričekam, no nakon 15 minuta čekanja emisija je završila, a telefonska veza je prekinuta objasnio je Branimir Glavaš. Smatra da na kraju u emisiju nije pušten upravo zato što je htio podržati Perkovića. Usto je dodao kako je cilj gostiju te emisije bio veličanje svojih uloga u stvaranju države, a minoriziranje Perkovićevih.

Božena MATIJEVIĆ, Mladenka ŠARIĆ, Vecernji list, 04.11.2005 19:28


Ako me sjecanje ne vara, Branimir Glavas se svojedobno hvalio da je on predlozio dr. Franju Tudjmana za predsjednika HDZ-a, pa je prema Perkovicevoj glasnogogovornici Jasni Babic, Glavas Perkovicev suradnik iz vremena Udbe.

Uostalom, Glavas se u svojoj autobiografiji pohvalio da je kao maloljetnik iscrtava Osijek grafitima Zivila NDH, te da je na javnim skupovima pjevao ustaske pjesme. U to je vrijeme Perkovic bio osjecki sef Udbe. Glavas ne navodi da ga je zbog njegovih provokativnih nepodostina policija ikada privela na razgovor, a kamo li da je s tadasnjom Udbom imao problema, sto samo potvrdjuje da je kao maloljetnik velicao NDH po narudzbi osjeckog sefa Udbe Josipa Perkovica. To je dakle stvarni karakter Glavesovog poznanstva s Perkovicem jos iz djetinjstva.

Moji me osjecki dojavnici uvjeravaju da se Branimir Glavas, bude li protiv njega podignuta civila iz 1991., sprema za svjedoka obrane pozvati Josipa Perkovica.

Primjerice, vezano za ubojstvo Cedomira Vuckovica u krugu svog ratnog staba za koje ga optuzuje Krunoslav Fehir, Glavas se namjerava braniti tvrdnjom da je u to vrijeme bio na telefonskoj veze s Josipom Perkovic.

Branimir Glavas zna da Perkovic ima jaki upliv na trenutnog sefa POA-e Tomislava Karamarka koji je pak kum s osjeckim sefom policije Vladimirom Faberom, pa preko upucavanja Perkovicu, namjerava utjecati na Fabera da jos vise olabavi aktualnu istragu o ratnim zlocinima u svojoj zoni odgovornosti.

Zanimljivo je i da donedavno najgrlatiji javni svjedok protiv Branimira Glavasa Vjenceslav Bill, koji je iznenada utihnuo, prema vlastitom svjedocenju autoru 45 lines ima pozitivno misljenje o Josipu Perkovicu iz vremena svoje maloljetnicko-delikventne mladosti.

- Jedne zgode, nakon sto sam imao grdnih problema s policijom sreo sam Perkovica na ulici. Nase su mame bile susjede, pa je znao za moje nevolje i rekao mi da mu je zao sto nije na vrijeme saznao sto mi se dogadja i da bi on to sprijecio, ispricao mi je ljetos Vjenceslav Bill.

Marko Erceg, bivsi oznas, a prema Tihomiru Oreskovicu agent BND-a, ne gaji lose osjecaje spram Josipa Perkovica. Prijateljstvo s Perkovicem Erceg je ucvrstio preko zajednickog prijatelja Ante Nobila.


Vjenceslav Bill i Marko Erceg okruzeni zelenilom Dobre


Josipu Perkovicu je i nevladina scena iskazivala postovanje. Prema svjedocenju jednog bliskog suradnika Ivana Zvonimira Cicka za vrijeme afere s dosjeom publiciranim u Vjesniku, tadasnji se predsjednik HHO-a hvalio da je pitao Josipa Perkovica je li Udba imala sto o njemu, nasto mu je ovaj navodno odgovorio da nije.

Pa sad kad vidim da je Ivan Zvonimir Cicak zamjerio Tihomiru Ladisicu sto u emisiju Otvoreno nije pustio telefonsko javljanje Branimira Glavasa, i jos se prisjetim da je Cicak Dragu Hedla natjerao da napusti HHO jer je Branimir Glavas to od njega trazio, smrznem se od zakljucka da su adolescentske grijesi Cicka i Glavasa posredovani vjerom u ocinski autoritet Josipa Perkovica, toliko snazna poveznica izmedju njih dvojice da joj ni ideoloski suprotstavljene ideoloske pozicije iz zrele dobi, ne mogu nasteti.


Post je objavljen 05.11.2005. u 01:40 sati.