Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Go-problem 72.

Prolaze tjedni, ali prolaze i problemi. Bivaju ujedno nekako i rješeni, ali tek što riješimo jednoga novi nam dolazi. Oni su kao pločice puta po kojem idemo.
Kut zbivanja je, kao skoro uvijek, lijevi doljnji. Ugrožen je, kao i obično, bijeli. Pokušati će se spasiti, ali kao i skoro uvijek, spasa mu nema. Pa u čemu je onda problem?
Problema ustvari nema, jer spasa bijelome nema!!! Pa ćemu onda sve ovo?
Da bi crni izveo ispravan redoslije radnji tj. poteza, treba podosta toga znati i imati vještine promišljanja slijedova poteza. Moglo bi se reči da treba vidjeti kako će crni ispravno odigrati da bijeli ne uspije zaživiti. To je ujedno i šansa za bijeloga, jer tko zna da li će crni ispravno igrati u nekoj stvarnoj partiji s ovakovim rasporedom kamenčića na ploči.
Za igrače velikog znanja igre i vještina ovo nije problem i obojica znaju da bijeli nema šanse, ali postoje ovdje neke druge mogućnosti. Igra li bijeli, crni treba odgovarati, želi li da i dalje bijeli ne zaživi. Uprava ta obveza igranja crnoga u želji održanja statusa u ovoj situaciji može bijelome kasnije koristiti u nekoj ko-borbi. To ujedno znači povećanje dobrih izgleda u nekoj mogućoj igri na ko, a time i moguću prednost u odabiru kombinacija s koom. To znači da bijeli pada, ali uz cijenu jednog broja ko-prijetnji.
Odigra li crni potez, kojim će definitivno zapečatiti sudbinu bijelih kamenova u ovoj poziciji, izgubiti će poen zbog nepotrebnog stavljanja kamenčića u svoj prostor, a i što je važnije i potez kojim bi negdje drugdje ostvario konkretne poene.
Ima slučajeva u igri kada i nežive grupe predstvaljaju vrijednost na ploči u smislu igre. Pokušaji njihovog spašavanja mogu donijeti neke posredne probitke. Go nije algebra.
U ovom 72. problemu je prostor bijeloga u kutu naizgled velik, čak oko deset sjecišta, možda i koje više. To kažem tako jer je još uvijek otvoreno na A4. Krenimo.
Uobičajeno je kazati i ponešto o go-aktivnostima ovaj vikend. Konačno dolazi vrijeme održavanja završnice prvenstva Hrvatske. Skupine su poipunjene i neće više biti odlaganja. Seniori su potvrdili svoj dolazak i borba za kvalifikaciju na Svijetsko amatersko prvenstvo u Japanu može poćeti. Sudjeluju: Zoran Mutabžija 5. dan, Velimir Kuhar 5. dan, Sead Bačevina 2. dan, Mladen Smud 2. dan, Alibašić Ismet 1. dan i Zvonko Bednjanec 2. kyu. Po završetku završnice prvenstva novi prvak i doprvak igraju kvalifikacijski meč do dvije dobivene partije za odlazak u Japan. Završnica prvenstva se igra u Velikoj Gorici u Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica u Zagrebačkoj 90. Pristup gledateljstvu je slobodan.
Uz seniore igraju se i završnice prvenstva žena, mladih do 18 godina i mladih do 12 godina starosti.
Pripremio bl. Muradenu


Post je objavljen 04.11.2005. u 13:59 sati.