Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wondergirl

Marketing

I have a dream today.

Sredinom prošlog stoljeća (zvuči tako davno, a bilo je to samo prije 50-ak godina) u kvart gdje živi viša srednja klasa bijelaca doselila se jedna crnačka obitelj. Otprilike jednako ekonomski situirani kao i ostali oko njih, ipak nisu bili poželjni na nedjeljnim roštiljima kod prvog susjeda. A susjedi do su bili najbogatija obitelj u kvartu, otac obitelji bio je vlasnik banke u tom mjestu.
Bogata bijela obitelj Spencer zadržala je pravo na crnačku poslugu. Tako su tog ljeta kupili, unajmili ili što već, mladu, naučenu kućanskim poslovima, i vrlo poslušnu 15-godišnju crnkinju. Zgodna, podatna, s velikim napućenim sexy usnama i bez ikakve mogućnosti da ode od te obitelji, ona je čuvala kćer jedinicu od 9 godina i pomagala u kući. U opisu poslova nije pisalo da to uključuje i razdjevičenje od strane vlasnika banke i redoviti seks jednom tjedno. Ali ona tako i tako nije nikad ni imala priliku vidjeti opis poslova. Jer ona je bila spašena. Oni su njezini dobročinitelji. Ona je zahvaljujući njima živa, zdrava, sita i očito sexualno zadovoljena.
Jednom je slučajno sin iz one crnačke obitelji s početka vidio kako debeli vlasnik banke izlazi iz spavaće sobe, a za njim uplakana izlazi i mlada babysitterica. Nagovorio ju je da odu na policiju prijaviti ga. Nakon dugog nagovaranja, otišli su i prijavili ga. „Ajde pokaži mi kako ti je to napravio!“ kaže officer. „What do you mean, sir?“ „Pa evo tu ti je čaša i evo ti štap, pokaži mi kako ti ga je nabio!“ Ona je probala naciljati štap u čašu, a officer je izmicao čašu smijući se sve jače što je ona više plakala. „Eto vidiš, on ti ga ne može zabiti, ako mu ti ne daš!“ i gromoglasan smijeh. Posramljena otrčala je van, a crni susjed je htio obraniti njenu čast. I završio nekoliko sati kasnije mrtav. Isprebijan, izmučen, verbalno i fizički uništen, i na kraju obješen.
To je ukratko sadržaj jedne serije „Zaboravljeni slučaj“ koju sam gledala neki dan na RTL-u. Osim što su ameri iskorištavali crnce kao najjeftiniju radnu snagu i smatrali ih ustvari životinjama, trebalo im je nekoliko stoljeća da shvate što rade i zašto griješe. Toliko je primjera gdje su se crnci pokušavali izboriti za svoje dostojanstvo, za ravnopravnost, za pravo na obrazovanje, za pravo na neke elementarne stvari. Rasizam, rasna diskriminacija prema crnačkom stanovništvu tvrdim i dalje je prisutna u svim dijelovima svijeta. Naravno, najviše u ruralnom području gdje valjda i dalje žive u 19. stoljeću.
Ne radi se danas samo o rasnoj diskriminaciji. Sada kada bi se svi trebali izdići iznad omalovažavanja i diskriminacije na bilo kojoj razini, sada u 21. stoljeću, vodi se rat protiv muslimana, protiv katolika, protiv protestanata, protiv crnaca, protiv bijelaca. Umjesto da ljude oko sebe doživljavamo kao osobe jednake i istopravne sebi, mi ih karakteriziramo kao cigane, musliće, amere, kineze…
Imam frenda koji je po nacionalnosti Rom. Iliti cigan. Da, i? Dečko je super, vrijedan, marljiv, spreman na učenje…Došao je iz obitelji u kojoj se nije završavala ni osnovna škola, sa još 7 braće i sestara. Ni on sam nije završio osnovnu školu. Do nedavno. Oženio se hrvaticom, imaju prekrasnog dečkića. Ona ga je „natjerala“ da završi osnovnu. Sad završava srednju. Zašto nije završio ni osnovnu? Jer je morao ići raditi. Jer njegovi nisu imali novaca. I jer ga nisu ni podržavali u obrazovanju, trebala im je radna snaga. Družila sam se s njim i kad još nije imao osnovnu. I bio je isti kao i danas. Možda je malo više griješio u pravopisu. J Nema kod mene predrasuda. Ne na toj osnovi.
Zašto bi crni čovjek vrijedio manje od bijelog? Zato što mu u povijesti nisu dali da se obrazuje, da izađe iz blata, da dođe u brijačnicu, da kupi skupo odijelo. Zato što je donosio koktele dok su bijelci imali party u vrtu. Zato što je okopavao zemlju dok su bijelci ubirali plodove te iste zemlje.

A zaštu u Kaliforniji postoje dvije djevojčice koje slave nacizam i imaju neznani broj white power obožavatelja? Grupa se zove Plavokose Pruskinje, a u svojim pjesmama trinaestogodišnje blizanke veličaju nacizam, međuostalim i Rudolfa Hessea. Ja to ne mogu razumijeti. Da u 21 stoljeću tako nešto uopće postoji!!! One su zaluđene nacizmom jer su odrasle u takvoj obitelji. Ali šta je sa onom gomilom obožavatelja koji ponosno ističu svoje germansko porijeklo i pjevaju hit pjesmu pod nazivom Žrtva posvećeno nacističkom zločincu Hesseu????

When we let freedom ring, when we let it ring from every village and every hamlet, from every state and every city, we will be able to speed up that day when all of God's children, black men and white men, Jews and Gentiles, Protestants and Catholics, will be able to join hands and sing in the words of the old Negro spiritual, "Free at last! free at last! thank God Almighty, we are free at last!"
(M.L. King Jr.)


Post je objavljen 03.11.2005. u 16:17 sati.