Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ndhrvatska

Marketing

CRNA LEGIJA

Image Hosted by ImageShack.us


U povijesti hrvatskog domovinskog rata 1941 - 1945. legendarno mjesto zauzimlje glasovita Crna legija. Zacetak ove najslavnije ustaske jedinice nalazi se u dvjema sarajevskim ustaskim bojnama (800 boraca), pod zapovjednistvom satnika Becira Lokmica. Te su bojne bile oblikovane za obranu proti velikosrbskoj cetnickoj navali, koja izbija ljeti 1941.
Prvi cetnicki napadaj zbio se kod sela Blazuja, 15 km od Sarajeva, kada je iz busije napadnut jedan teretnjak te pada ustaski duznostnik Ilija Trogrlic sa cetvoricom ustasa. Zatim cetnici Save Derikonje napadaju selo Sjetinu izpod Jahorine i ubijaju 60 mjectana, medu njima i zene i djecu. Sliede cetnicki napadaji u okolici Varcar Vakufa, Dervente, Zvornika i t.d. Povjerenik Glavnog Ustaskog Stana za Bosnu, satnik - povratnik Jure Francetic, rodom iz Otoca u Lici, tada 29 godina star, vec je 3. i 17. Svibnja 1941. uputio pucanstvu poziv da drzi mir i red te suraduje u izgradnji NDH,takoder i pravoslavnom pucanstvu postivanje i obstanak. Nu Kraljevska jugoslavenska vlada u izbjeglistvu neprekidno je pozivala na ustanak preko krugovala, sto su i provadali cetnicki kolovode, uz pomoc srbijanske Nediceve vlade. Nakon poginuca Becira Lokmica, Jure Francetic preuzima i zapovjednistvo sarajevskih ustaskih bojni, od kojih uz pomoc satnika Rafaela Boban stvara jaku borbenu jedinicu. Kako nije bilo drugog sukna za odore, osim crnoga, ta je postrojba prema boji svoje odore prozvana "Crnom Legijom".
Procelnik Operativnog odjela Hrvatskih oruzanih snaga, general bojnik Fedor Dragojlov, pise u "Svicarskom vojnom casopisu": "...Polozaj u iztocnoj Bosni bio je tezak... Zadacu pokretnih udarnih snaga preuzima u sirem prostoru Sarajeva t.zv. Crna Legija. To je bila postrojba, sto je ustaski bojnik (kasnije pukovnik) Jure Francetic sastavio od triju bojni, vrlo dobro naoruzanih, pokretnih za suzbijanje cetnika i partizana, sto su bili preplavili iztocnu Bosnu. U nju su se novacili dobrovoljci, muzevi i mladici iztocne i juzne Bosne, ciji su domovi bili opustoseni ili ciju su rodbinu cetnici i partizani poubijali. Jacina Crne legije iznosila je u pocetku od 1.200 do 1.500 ljudi, a ime je dobila zbog njezine crne odore. Njezin najuspjesniji podhvat bio je, kad je u veljaci 1942. napala cetnike u podrucju iztocno od Romanije, te ih okolice Vlasnice i Srebrenice protjerala preko Drine".

Izobrazitelji iz Poglavnikove tjelesne bojne - ustase povratnici Krune Devcic, Jozo Dadic, Bozo Vidov, Vodopija, Munetic i drugi preuzeli su izobrazbu Crne Legije u vojarni na Kosevu kod Sarajeva. Ubrzo zatim Legija ulazi u ostru zimsku borbu sa cetnicima i goni ih kod Kasindola, Vareca, Brgule, Zuleta, Doboja, na Ugar Planini, kod Koricana i Konjica. Koncem 1941. u dvodnevnom pohodu Legija cisti obronke Paklenice i Kraj od Maglaja prema Sjeveru, do Bradarica. Dne 11. siecnja 1942. vodi pobjedonosnu borbu kod Krivaje i Vijka, a zatim kod Careve Cuprije, Olovo, Krivajica, Vozuce i Zavidovica, na Podromanji i kod Glasinca. Na najvisem vrhu Romanije iztice hrvatsku ratnu zastavu, skidajuci cetnicku. Dne 20. veljace oslobada Senkovice, a zatim Sokolac, Vidric, Zliebove i Kosutic. Dana 1. veljace oslobada Han Krum, Han Piesak, Mekote, Krusace, Crnu Rieku, Kraljevo Polje, Han Ploce, Vlasenicu, Milica Selo i Drinjacak. Dne 9. travnja progoni cetnike kod Bratunca i tuce kod Bjelavac i Srebrenice. Na sam Deseti Travnja 1942. podpukovnik Jure Francetic salje Poglavniku na dar cuturicu vode iz Drine - iztocne granice NDH. Sliedeceg dana nastavlja se podhvat prema Viogori i Bratuncu, a 18. IV. kod Kusaca. Dne 20. Travnja Legija oslobada Staro Brdo, Slap, Luku, Peci, Skelan i Fakovice.
Borba Crne Legije nije zavrsila na Drini. Ljeti 1942. ona sudjeluje u unistenju "partizanske republike" na Kozari. Nakon tog dio Crne Legije vodi borbe kod Livna. U Kupresu god. 1942. sest stotina "Crnaca" - kako su ih zvali - sudjeluje u obrani Kupresa te zajedno s mjestnom vojnicom tesko porazuje partizanske "brigade" u dva dana i dvie noci borbe. Vecinu borbi Crna Legija vodila je pod osobnim zapovjednistvom Jure Francetica, koji je zbog svog osobnog junastva odlikovan Velikom zlatnom kolajnom, Poglavnika Ante Pavelica za hrabrost, s naslovom viteza, a za vojno umiece zeljeznim trolistom.

Post je objavljen 03.11.2005. u 16:03 sati.