Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uvelikomstilu

Marketing

SVI SVETI I DUŠNI DAN


Svi sveti (1. studenoga) blagdan su jesenskog doba.
Blagdan je to posvećen svecima i blaženima, ali i onima koji će se tek svojim časnim i ''punim'' životom približiti svetima. Na blagdan Svih svetih veće će se dijete, slušajući povijesne ili biblijske pripovijesti i priče o dobrim djelima, približiti predodžbi o velikima, svetima, o posebnim i znamenitim životima i životopisima.
Velikima i svetima proglašeni su činitelji velikih i dobrih djela. U tim djelima bila je već u doba kad su činjene mogućnosti da se njihovi ostvaritelji pamte. U svakom djetetu postoji mogućnost približiti se djelima velikih i slavnih. Kako reče mudrac: ''Svetost malih stvari je velika, a svakome dostupna.''
U najljepši dio neba imaju pristup samo oni koji kvalitetno prožive svoj život. Ta se kakvoća sastoji od umnožavanja dobroga i pozitivnog za sebe i za druge.
Možemo pretpostaviti da je cilj i smisao njihova života bio okrenut prema pozitivnome. Pozitivnim mislima, nakanama, odlukama, djelima, ponašanjima.
Smisao ovog blagdana je u poimanju mogućnosti svakog čovjeka da se približi znamenitostima.
Dan poslije blagdana Svih svetih je blagdan zvan Dušni dan (2. studenoga). To je dan štovanja mrtvih, njihova života, njihove i naše prošlosti. Taj dan u domovima gore dušice, svijeće ili uljanice u spomen mrtvima. Znanima i neznanima. Netko ih pali u spomen nekome svojem dragom, netko svim mrtvima u spomen.
Osjećaji pobuđeni tih dana izviru iz sjećanja. Uspomene su vezane za neke davne ili ne tako davne događaje kojih su sudionici bili i oni kojih više nema.


Varaždinsko groblje!!

Post je objavljen 01.11.2005. u 15:03 sati.