Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livno1

Marketing

Mi muzemo krave a vi nas

LIVNO - Kako bi ukazali na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze, poljoprivredni proizvođači s područja Hercegbosanske županije, uglavnom iz Livna i Tomislav Grada, organizirali su u srijedu mirni prosvjed ispred zgrade županijske vlade.

Ipak, ono što ih je najviše dovelo na tome mjesto, a riječ o njih šezdesetak, su izostali županijski poticaji. Prema usvojenom proračunu, oni su ove godine trebali iznositi milijun KM, ali od tih sredstava još nitko od poljoprivrednih proizvođača nije dobio niti jednu marku. Poljoprivrednici su mišljenja da je i taj njima namijenjeni iznos, kao u ostalom i gotovo kompletan prihod koji ostvaruje ova županija, otišao u plaće korisnika županijskog proračuna.
Prosvjednici, naime, barataju podatkom da se čak 98 posto proračunskih prihoda troši na plaće uposlenih, a da se o onima koji pokušavaju živjeti od poljoprivrede uopće ne vodi računa. Svima njima, naglašavaju oni, poticaji su upravo ti od kojih bi trebale živjeti njihove obitelji. Naime, sav njihov prihod ode za pokriće velikih troškova proizvodnje.
Kako se čulo, pogotovo su u teškoj situaciji ovčari. Oni već deset godina ne znaju što su poticaji, a, kako stvari stoje, bez njih će biti i ubuduće. S druge pak strane, svoje proizvode nemaju komu ni plasirati.
Božo Ivanković iz Rašeljaka tako ističe da posjeduje stado od 200 ovaca, ali da bi bolje živio kada bi, umjesto uzgoja tolikog broja ovaca, primao socijalnu pomoć. U ništa boljoj situaciji nije ni njegov susjed Jakov Čirko. On se već dvadesetak godina bavi uzgojem koza. Trenutno ih ima više od tristo i, kako kaže, nikad u težoj situaciji nije bio. Namjerava ih prodati oko dvjesto, no, tuži se, kako nije u mogućnosti pronaći kupca.
Na žalost, svoju muku su poljoprivrednici ovom prigodom mogli iznijeti samo nekolicini novinara. Predstavnika županijske vlasti nije bilo tu. Čini se da ih nije bilo ni u zgradi županijske vlade iz jednostavnog razloga što se upravo toga dana održavala sjednica Županijske skupštine u Tomislav Gradu. Ovaj termin zakazivanja spomenute sjednice, po mišljenju predstavnika organizatora prosvjeda, županijske Udruge poljoprivrednih proizvođača, nije bio slučaj. Upravo kako bi izbjegli susret s prosvjednicima, zakazali su tu sjednicu, kažu Mislav Sučić i Miroslav Matić.
Inače, poruka upućenih županijskoj vladi s ovoga skupa je bilo mnogo. A jedna od njih koja je bila ispisana na jednom od brojnih transparenata je glasila: "Dok mi muzemo krave i ovce, vi muzete nas."
Dvosatni prosvjed poljoprivrednika okončan je bez i najmanjeg incidenta. Međutim, borba za poticaje nije završena. Ona će biti nastavljena, vjerojatno skorim organiziranjem još masovnijeg prosvjednog. Tada bi pred zgradu županijske vlade osim poljoprivrednih strojeva, prosvjednici mogli dovesti i vlastitu stoku, najavljuje Miroslav Matić. Samo je pitanje hoće li se i tada predstavnici županijske vlasti sakriti u "mišju rupu", dodaje on. (SD)




Post je objavljen 01.11.2005. u 09:56 sati.