Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ob

Marketing

Dan Reformacije

Danas je osim Dana Reformacije, još par Dana; Dan štednje , Dan vještica ( ili kako se već zove ) Dušni dan. Mnogi od tih dana nisu zapravo autohtono hrvatski. Zna se da se 90% Hrvata izražava kao Katolici, pa onda Dan Reformacije čak može biti i nepopularan. Takođe i taj Halloween day ( se tako piše ?) je neki uvozni američki proizvod, ne? Pa i Dan štednje je za većinu građana Hrvatske samo pusta želja; da imaju toliko da mogu uštediti. U Hrvatskoj samo manjina štedi , al su , po objavljenim podacima na TV-u , lijepe milijarde uštedili ( to su valjda onih 200 obitelji!)
No ipak mene od svih današnjih dana zanima Dan Reformacije, te razmišljam o tome i zato što danas nisam puno što radio( jedna kratka posjeta, jedna lagana kupovina -naravno ONA je trgovala-). Nema nekih važnijih događaja dana, nego mi ostaju misli i osjećaji.
Luter nije bio jedini reformator. Čuven je postao što je na današnji dan te 1517.pokrenuo lavinu, kao gruda snijega na vrhu brda. Usudio se slobodno razmišljati u to mračno vrijeme srednjeg vijeka. Ne samo da je sam razmišljao nego je pozvao i druge na razgovor i zajedničko razmišljanje na jednoj javnoj raspravi. Svojih devedeset pet teza bio je spreman braniti i o njima razgovarati u Witenbergu. Naravno da su te teze bile itekako društveno aktuelne i da je to bilo vrlo osjetljivo "područje". Naravno s tim tezama je dirao tadašnje veličine i autoritete. No nije li to ono što svaka demokratska rasprava i svaka demokracija čini?
Slijedili su Zvingli, Calvin , Meno Simons, ...i svi drugi reformatori do današnjih dana . Danas najnaprednije zemlje svijeta su korjenima Reformacije i demokratske.


Post je objavljen 31.10.2005. u 23:37 sati.